Poppen en robotkatten brengen rust in de huiskamer 

ERMELO - Het is letterlijk een ‘babyboom’ in de huiskamers van de Zorggroep Noordwest Veluwe. Zaterdagmorgen werden bewoners van De IJsvogel verblijd met een tweetal poppenkinderen. Inmiddels hebben ruim 30 babypoppen de weg naar de dementerende ouderen gevonden. Op 5 november zal burgemeester André Baars de laatste pop overhandigen in Arcade.

Vanmorgen nam de 92-jarige mevrouw Kokkes de babypop in ontvangst. Ze noemt het roze geklede poppenkind Lisa. ,,Wat is ze mooi,” reageert deze oudste bewoonster vrolijk. Ze vertelt over haar zoon en over het gezin waar ze in is opgegroeid. Lisa laat ze niet meer los. Als het sokje van het voetje afglijdt, schuift ze het er weer snel aan. De afgelopen weken brachten heel veel sponsoren de poppenkinderen naar de talrijke groepen in de zorginstelling. ,,Het is mooi om te zien dat zoveel mensen een steentje bij willen dragen,” vertelt Tirza de Lange, de welzijnsmedewerker die dit project samen met de oma’s oppakte. In de zorg lopen veel medewerkers op hun tenen. De poppen, maar ook de robotkatten, brengen rust op de groepen. ,,Daardoor is er ook meer tijd voor andere dingen,” zo legt De Lange uit. Met dit initiatief hoopt ze het werk ook leuker te maken.

Ver-van-mijn-bed

De publiciteit rond deze actie is volgens Tirza de Lange nodig om ook het taboe te doorbreken. ,,Ook deze bewoners horen bij onze samenleving, het is een prachtige doelgroep om mee te werken. We willen met deze poppenkinderen ook laten zien dat het niet eng is. De poppen verbinden mensen.” Zo hoopt De Lange dat er bijvoorbeeld meer vrijwilligers willen omzien naar deze doelgroep. ,,Het gaat me natuurlijk niet alleen om de poppenkinderen, het is het concept.” Gert Hofsink van Ermelo van NU bood vanmorgen ook de 89-jarige mevrouw Van de Bunte een pop aan. ,,Wat een mooi kopje,” prevelde ze. ,,Het lacht zo lief.” Hofsink wil graag, mede vanwege het lustrum van de digitale krant, op deze manier een duit in het zakje wil doen. Hij realiseert zich dat dementie een snel groeiend probleem is. Het aantal dementerenden zal de komende decennia verdubbelen naar 500.000. ,,Het is voor velen dan ook geen ver-van-mijn-bed show,” Legt De Lange uit. ,,Bijna iedereen kent wel iemand die op een van de locaties verpleegd is of wordt.” Door alle bezuinigingen in de zorg staan budgetten onder druk. En of de nieuwe plannen van dit kabinet daar verandering in brengen, is afwachten. ,,Daar heb ik geen invloed op,” aldus de welzijnsmedewerker. ,,Maar op lokale acties als deze wel. Mensen afleiding bieden, maakt de zorg als geheel zoveel lichter.” De Lange wil benadrukken dat de bewoners in de verzorgingshuizen het hier goed hebben. ,,Maar initiatieven als de poppenkinderen, de robotkatten en ook het concept van Pakhuis on Tour bieden net een beetje extra voor zowel bewoners als de mensen er omheen.”