Bezoek een duurzaam huis

ERMELO - Dit jaar vindt voor de zesde keer de Nationale Duurzame Huizen Route plaats. Honderden huiseigenaren in Nederland stellen hun woning open en delen hun duurzame verhaal met anderen. In Ermelo zijn op 3 en 10 november vier duurzame woningen te bezoeken.

Iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam wonen kan een bezoek brengen aan één van de opengestelde woningen. Wie op de website www.duurzamehuizenroute.nl kijkt, ziet boeiende voorbeelden in de regio. Maar ook Ermelo heeft enkele mooie voorbeelden. Bijzonder is het arbeidershuisje uit 1939 wat door de eigenaren is verbouwd en aangepast tot een enorm duurzame woning. Het dak is vernieuwd en opgewaardeerd naar een isolatiewaarde Rc= 6 m2K/W. Het enkel glas is vervangen door HR++ glas, de spouw is geïsoleerd. Onder de bestaande houten vloeren is Tonzon isolatie aangebracht. De gasaansluiting is uit het huis verwijderd, de elektriciteitsaansluiting is opgewaardeerd naar 3x25A. Het verwarmingssysteem bestaat uit elektrische infraroodpanelen, gemonteerd aan de plafonds. Elke kamer kan individueel geregeld worden door middel van thermostaten. Voor het douchewater is een zonneboiler geïnstalleerd. Het water wordt naverwarmd door een elektrische doorstroomverhitter. Regenwater wordt tijdelijk opgeslagen in 3 grote regentonnen, waarna het langzaam in de tuin stroomt. Het resultaat is een woning met een uiterst laag elektriciteitsverbruik. Het elektriciteitsverbruik schommelt rond 1200 kWh per jaar.

Voorbeeldwoning

Daarnaast is er de nul-op-de-meterwoning aan de Watervalweg. Deze twee-onder-een kapwoning uit 2000 wordt verwarmd met een Nibe water-water warmtepomp, waarmee ook 'gratis' koeling gerealiseerd wordt door het koude water uit de bron te gebruiken voor vloerkoeling. in 2017 is er een Nibe ventilatielucht warmtepomp geplaatst voor het warme water. Met zonnepanelen wordt zelf de benodigde stroom opgewekt waarmee dit een nul-op-de-meterwoning is geworden. Uiteraard is ook de voorbeeldwoning aan de Kievitsstraat 71 te bezoeken. Deze nulenergiewoning is gerealiseerd door Uwoon en dient als voorbeeld voor andere woningen van Uwoon in wijk West. Een duurzaam huis bezoeken geeft geïnteresseerden de nodige handvatten om met hun eigen woning aan de slag te gaan. Bezoekers gaan vaak op pad met een bepaalde vraag zoals: ‘Hoeveel geluid maakt een warmtepomp eigenlijk? Eerst je dak of toch eerst je vloer isoleren?’ Door de Duurzame Huizen Route krijgen ze op een objectieve manier eerlijke informatie. Niet alleen de succesverhalen worden verteld, ook wat beter of anders had gekund komt aan bod. Alle woningen die op de Noord Veluwe opengaan zijn te bekijken op www.duurzamehuizenroute.nl/veluwe. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven en zo hun bezoek plannen.