Duurzame woningen voorbeeld voor toekomstige projecten

ERMELO –  De 39 starterswoningen uit het woningbouwproject Groevenbeek-Noord die drie jaar geleden zijn gebouwd, behoren niet meer tot de categorie starterswoning. De conclusie dat het doel van dit woningbouwproject is gehaald, kent dan ook een paar verbeterpunten.

Groevenbeek-Noord was het eerste zogenaamde nul-op-de-meter project in Ermelo, waarbij 39 duurzame starterswoningen werden gerealiseerd. Naast de bouw van de duurzame woningen is ook aandacht besteed aan een natuurlijke, duurzame en onderhoudsarme openbare buitenruimte, passend bij de natuur van de naastgelegen Groevenbeekse heide.

Doorverkoop

In 2014 startte de verkoop van de 39 duurzame eengezinswoningen, waar veel belangstelling voor was vanwege de betaalbaarheid, de duurzaamheidsmaatregelen en de unieke groene locatie. Er waren destijds 140 inschrijvingen waarna middels loting 39 nieuwe woningeigenaren werden gekozen. Rond half augustus 2015 werden de eerste woningen betrokken, de laatste vorig jaar. Inmiddels worden de eerste woningen verkocht, en wel voor een prijs van 249.000,- euro. Want hoewel er in de koopovereenkomst bepalingen zijn opgenomen om doorverkoop te regelen, is deze woning voor starters niet meer te betalen. ,,Dat hebben we niet voldoende beschreven en we moeten daarvan leren,” zegt wethouder Laurens Klappe tijdens de presentatie het onderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek zijn volgens de wethouder bruikbare input voor andere toekomstige woningbouwprojecten in Ermelo.