Actie poppenkinderen groot succes  

ERMELO - Maandagmiddag overhandigde burgemeester André Baars een poppenkind aan ouderen in Arcade. De pop, voorzien van ambtsketen, stond symbool voor de afsluiting van een heel bijzonder project. Tirza de Lange, welzijnsmedewerker bij de Zorggroep Noordwest Veluwe, houdt niet op met lachen als ze vertelt wat de poppen bij dementerende ouderen teweeg brengen.

De afgelopen weken verschenen er veel foto's op sociale media en in kranten over de actie die eigenlijk heel kleinschalig begon. ,,Een vrijwilligster ging met haar eigen porceleinen poppenkinderen bij de bewoners langs en zag wat dat deed met ouderen. De handwerkclub van De Amaniet haakte daarop in en schafte een eigen poppenkind aan. ,,De poppenkinderen hebben een positief effect op de bewoners," aldus De Lange. ,,Ze zijn er zo blij mee." Daardoor ontstond het idee om voor alle afdelingen, alle woonzorgcentra van de Zorggroep te realiseren. ,,En dat kon omdat bedrijven dit project massaal omarmd hebben." 

Nieuws

Zo'n vijftig poppenkinderen zijn er aangeschaft en uitgedeeld waarvan de laatste door de burgemeester. Voor De Lange houdt het echter hier niet op. Ze heeft alweer wat nieuws bedacht.  ,,Ons volgende project zal zijn: Aan tafel met...... Hiervoor zijn we speciale placemats aan het ontwikkelen met geheugentraining op de achterkant." De actie met de poppenkinderen had overigens een tweeledig doel. De Lange wilde ook vooral het taboe rondom demente ouderen doorbreken. Door sponsoren zelf de poppen naar de afdelingen te laten brengen, ontstond er meer contact. ,,Zo zijn er nu ook nieuwe vrijwilligers bij gekomen," aldus de welzijnsmedewerker. ,,En een peuter-tweeling gaat eens  per 14 dagen meehelpen met gym." Overigens kwamen er de afgelopen tijd ook meer moeders met echte babies naar de zorginstelling. Een positief effect dus op meerdere fronten.

Duurzame placemats

Nu wil De Lange graag duurzame placemats ontwikkelen met een bovenkant die stimuleert tot eten. ,,Dit doen we in samenwerking met geriater psycholoog en ergotherapeut. De achterkant van de placemats zal bedrukt worden met zeven verschillende geheugentrainingen die in combinatie met verschillende disciplines gemaakt gaan worden." Hierbij moet men denken aan de keuken-, financieel- en bijvoorbeeld pastoraal medewerkers. ,,Bij het uitreiken van de placemats lijkt het ons leuk dat kleine groepjes volwassenen of kinderen mee-eten en aan een geheugentraining meedoen." Hoe dat eruit moet zien, daar wordt nu over nagedacht.