Verkoop tweedehands spullen belangrijk voor organisaties

ERMELO -  De Boeldag en de Kringloopwinkel Ermelo hebben afgelopen week € 135.000 uitgekeerd aan de kerken en het hospice. Traditiegetrouw mocht voorzitter ds. Peter Verbaan de cheques overhandigen. ,,Een feestelijk moment," zegt Dick Hoogenboom, bestuurslid. Met het geld kunnen organisaties plannen realiseren of andere goede initiatieven steunen.

 De 52ste Boeldag én de Kringloopwinkel Ermelo speelden even voor Sinterklaas. Er viel namelijk bijna anderhalve ton te verdelen; de opbrengst van het jaar 2018. De feestelijke uitreiking van de symbolische cheques vond plaats in De Hoeve van de Oude Kerk. De kerken die hieraan deelnemen en zich hiervoor inzetten mogen zelf bedenken waaraan ze de opbrengst besteden.

Dapper

,,Klaag niet over de duisternis, maar steek een kaars aan.” Ds. Peter Verbaan citeerde de woorden van de Chinese wijsgeer Lao Tze. ,,Kathleen Ferrier wees me op die woorden. Ik hoorde onlangs haar verhaal. Deze voormalig CDA-politica was  in de jaren tachtig in dienst van de Kerk in Actie op verschillende plekken in Latijns Amerika woonachtig en werkzaam. En zeer onlangs is ze teruggekomen na vijf jaar in Hong Kong, China, te hebben gewoond en gewerkt." Verbaan vertelde over de ervaringen van Ferrier. ,,Haar werd heel vaak gevraagd hoe mensen het volhouden, in die, voor ons vaak onvoorstelbaar moeilijke omstandigheden, van armoede, onvrijheid, situaties waarin de meest basale mensenrechten worden geschonden. En dan zei ze dat men het volhoudt, omdat er altijd mensen zijn die het licht aansteken, hoe donker de omgeving ook is. Ze refereerde aan de dappere vrouwen in de sloppenwijken van Zuid-Amerika, sterke meisjes in de textielfabrieken in Zuid-Oost Azië, moedige mannen in de gevangenissen in Afrika. Altijd zijn er mensen die het licht aansteken om te zien wat er moet gebeuren en dat vervolgens doen. Zonder veel omhaal of zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven." 

Bruggetje

De dominee maakte een bruggetje naar het werk wat er lokaal verzet wordt. ,,Precies datzelfde, zonder veel omhaal het licht aansteken en doen wat er gedaan moet worden, uw licht laten schijnen in de duisternis, is wat mensen ook hier in Nederland doen. Goede doelen, barmhartigheids- of humanitaire instellingen, kerken – ze hebben iets met het licht. In het spoor van Jezus die zegt: Ik ben Licht voor de wereld. Wat zou een samenleving zijn zonder vrijwilligers?. Zij zijn de stille kracht die kerk en samenleving zo hard nodig heeft. Als je weer terugkomt in Nederland – zo Ferrier – merk je hoe gepolariseerd deze samenleving is, hoe kort de lontjes zijn en hoe zeer groepen mensen tegenover elkaar lijken te staan en elkaar vanuit extremen van alles toeschreeuwen, dankbaar gebruik makend van social media, zonder dat er enige belangstelling lijkt te zijn werkelijk naar elkaar te luisteren, werkelijk geïnteresseerd te zijn in de ander. Het Boeldagcomité, de Kringloopwinkel, al die vrijwilligers in hospice en kerken, ze zijn een tegengif, een tegenkracht tegen een cultuur van desinteresse, van hard roepen en weinig doen."

Prikkel

De organisatie is blij dat er, net als vorig jaar, veel geld uitgedeeld mag worden. ,,Daarom deze cheques – een prikkel om te doen wat die oude wijsgeer al wist: Klaag niet over de duisternis, maar steek een kaars aan......" aldus een positieve voorzitter van het Boeldagcommité. Waar een klein dorp groot in is.