Eerste Buurtzorgpension op de Veluwe

ERMELO - Op 31 januari 2019 opent in Ermelo een Buurtzorgpension aan de Julianalaan op het terrein van Stichting Salem. Het eerste pension in Ermelo en het zesde in Nederland. Het idee voor een Buurtzorgpension is acht jaar geleden ontstaan.

Een van de initiatiefnemers voor dit Ermelose Buurtzorgpension is Hannie Olthuis. Ze werkt als wijkverpleegkundige bij Buurtzorg Ermelo en als praktijkondersteuner ouderenzorg bij een huisarts, en legt uit hoe het idee van een Buurtzorgpension is ontstaan? ,,In beide functies heb ik vaak te maken met kwetsbare ouderen. Zo’n twee jaar geleden gaven we, vanuit Buurtzorg Ermelo ondersteuning bij een kwetsbare oudere die grotendeels door zijn echtgenote werd verzorgd. Echter ten gevolg van plotselinge ziekte werd zijn echtgenote zaterdags opgenomen in het ziekenhuis. Dat gaf direct problemen omdat deze man niet alleen kon zijn. Het echtpaar had een zeer beperkt netwerk en er waren geen kinderen. Wat nu? Door kunst en vliegwerk is het ons gelukt om deze man een paar dagen met 24 uur-zorg thuis te houden en gelukkig was er woensdags een plek voor hem gevonden in een zorginstelling. Hier kon hij blijven tot zijn vrouw na vier weken weer thuis kwam en voldoende hersteld om de zorg aan haar man op zich te nemen.’’ Dit is een situatie die de wijkverpleegkundigen regelmatig tegenkomen. Olthuis: ,,Nadat dit gebeurt was, vond ik dat er iets in Ermelo, en op de Veluwe moest komen zodat zulke kwetsbare ouderen niet zomaar ergens elders in het land geplaatst worden. Zo kwam ik uit bij het Buurtzorgpension. Deze draaiden al in Vlissingen en Rotterdam en ik ging het daar bekijken.’’ En nee, ik mag eigenlijk niet schrijven dat ze de initiatiefnemer voor Ermelo is: ,,ik heb alleen de aanzet gegeven,’’ reageert Olthuis bescheiden.

Gast

Het idee voor een Buurtzorgpension ontstond toen verpleegkundigen in een verpleeghuis zagen dat wel mensen binnenkwamen, maar dat er relatief weinig weer zelfstandig naar huis terug gingen. Eigenlijk was het verpleeghuisconcept verouderd waardoor knelpunten in de zorg voor thuiswonenden niet opgelost werden. De verpleegkundigen bedachten dat dit toch echt anders zou moeten kunnen: opname in een fijne sfeer met gastvrijheid en professionaliteit, met aandacht voor de zelfredzaamheid, het betrekken van het sociaal netwerk en kennis van de sociale kaart. Zij stelden dat een team moest bestaan uit verpleegkundigen die alle verpleegtechnische handelingen beheersen en beschikken over sociale en communicatieve vaardigheden. Zij maken met de gast, de eerste lijn en het sociale netwerk een plan voor het langer zelfstandig thuis te willen en kunnen wonen. Ze presenteerden dit concept aan Buurtzorg Nederland die dit plan omarmde en in 2012 werd gestart met een eerste Buurtzorgpension in Zierikzee. Langzamerhand worden de pensions in Nederland uitgerold. Inmiddels zijn er pensions in Rotterdam, Utrecht, Vlissingen en Zoetermeer. En dus begin volgend jaar ook in Ermelo.

Ermelose ondernemers

Hannie Olthuis ging kijken in Rotterdam en was erg onder de indruk. ,,Ik kreeg een rondleiding van een van de initiatiefnemers, Annie Joose van Buurtzorg Nederland. Eenmaal thuis bedacht ik dat we dit concept toch ook in Ermelo moesten hebben. Buurtzorg Nederland gaf mij de mogelijkheid om met verschillende mensen te onderzoeken of er behoefte was. We hebben gesproken met onder andere enkele huisartsen, de directeur van de huisartsencoöperatie Medicamus en met de directeur zorg van St.Jansdal. En ja, er was zeker behoefte aan zo’n pension.’’ Buurtzorg Nederland is in contact gekomen met de Stichting Ziekenzorg ( Salem). Deze stichting heeft ook een bijdrage geleverd aan he Willem Holtop Hospice en het Gezondheidscentrum, en ze besloten een Buurtzorgpension te bouwen wat Buurtzorg Nederland zou kunnen huren. Olthuis: ,,Al snel werden de plannen gemaakt en architect Ooms uit Amersfoort tekende een prachtig gebouw. Het hele project, van begin tot eind, inclusief de aanleg van de tuin wordt door Ermelose ondernemers gerealiseerd. Buurtzorg Nederland zorgt voor de inrichting.’’

Brede doelgroep

Het gebouw is ondertussen opgeleverd en wordt nu ingericht. Het is de bedoeling dat het 31 januari 2019 wordt geopend wordt en op 1 februari hoopt het Buurtzorgpension dan haar eerste gasten te verwelkomen. Het pension is voor een zo breed mogelijke doelgroep: iedereen die even niet zelfstandig thuis kan zijn en (verpleegkundige) zorg nodig heeft. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die na een ziekenhuisopname geen medische zorg meer behoeven en ontslagen worden, maar nog wel verpleegkundige zorg nodig hebben. Maar ook mensen die na een ziekenhuisopname nog onvoldoende hersteld zijn om zelfstandig thuis te zijn en nog moeten aansterken, die vanwege orthopedische of chirurgische ingreep nog niet naar huis kunnen vanwege het ontbreken van een lift of niet aangepaste woning. Ook mensen die thuis ziek worden, maar waarvoor het ziekenhuis in eerste instantie niet de juiste locatie is, maar wel 7 x 24 uur verpleegkundige zorg, observatie en signalering nodig is om tot de juiste diagnose en behandeling te komen. Verder kunnen mensen terecht die thuis verblijven maar door wegvallen van de mantelzorg tijdelijk niet thuis kunnen verblijven. Afgelopen week werden de laatste informatiebijeenkomsten georganiseerd om personeel te werven. Voor meer informatie: www.buurtzorgpension.nl/vestigingen/ermelo