‘Maatschappelijke onrust is pas duur’

ERMELO – Het college wil niet een tweede keer ‘bakzeil’ halen bij het realiseren van Maatwerkwoningen in haar gemeente. Daarom is besloten eerst een aantal onderzoeken te doen en de criteria opnieuw vast te laten stellen voordat een definitief besluit wordt genomen over een nieuwe locatie.

Nadat in februari werd besloten om in Ermelo twee Maatwerkwoningen te realiseren en in mei het besluit werd genomen, ontstond er veel onrust bij met name de omwonenden van de locatie aan de Zandkampweg. Ermelo van NU schreef daar meerdere malen over. Er was, volgens de wethouder, haast geboden omdat een beoogd bewoner op dat moment veel overlast veroorzaakte. De spanningen liepen zo hoog op dat er van gemeentewege werd besloten een informatieavond te houden in Ons Huis aan de Zeeweg. Daar werd met name de communicatie van de gemeente met de omwonenden als enorm negatief bestempeld. Er werd zelfs een Platform Zandkampweg opgericht bestaande uit buren en omwonenden van het gemeentelijke opslagterrein aan de Zandkampweg. Uiteindelijk besloot de gemeente op zoek te gaan naar een andere plek voor de beoogd bewoner, maar de Zandkampweg bleef volgens het college een goede locatie voor de Maatwerkwoningen. Vooralsnog ging de gemeente er nog steeds van uit dat de woningen eind van dit jaar gerealiseerd zouden worden.

Onderzoek

In oktober gaf wethouder Hans de Haan aan dat er zou worden gekeken naar vervolgstappen, maar de Zandkampweg bleef wel in beeld voor de realisatie van twee maatwerkwoningen. ,,We hebben met alle belanghebbenden gesproken en het was bij het eerste specifieke geval niet de juiste plek, maar dat wil niet zeggen dat de locatie niet geschikt is,” vertelde De Haan toen. ,,Sterker nog, we denken dat het een prima locatie zou zijn. Maar we moeten alle opties nog kritisch bekijken.” Nu blijkt dus dat het college zich meer tijd gunt om onderzoek te doen naar eventuele alternatieve locaties. Daarbij worden ook de voorstellen van Platform Zandkampweg meegenomen. Het is ondertussen duidelijk geworden dat dit niet meer lukt voor 1 januari 2019. Er is afgelopen zomer wel een passende oplossing gevonden, op een andere locatie, voor de nijpende situatie die in juni ontstond.

Duur

Op de Noord-Veluwe zouden per 1 januari 2019 veertien maatwerkwoningen beschikbaar moeten komen. Niet alleen in de gemeente Ermelo lukt het met deze planning niet zo, ook de andere gemeenten Harderwijk, Elburg en Nunspeet lukt het niet om voor de gestelde datum Maatwerkwoningen te realiseren. Naast de aangepaste woning in Ermelo heeft ook de gemeente Putten dit jaar een aangepaste woning in gebruik genomen. Hoewel velen het verplaatsen van de beoogd bewoner een dure oplossing vonden, de voormalige sloopwoning moest immers grondig verbouwd en gerenoveerd worden, antwoord wethouder De Haan laconiek: ,,Maatschappelijke onrust is pas duur!’’