Jongeren hebben voorbeeldfunctie voor vrijwilligerswerk

ERMELO – Marlina Blokland won maandagavond de Gouden Pauw vanwege haar inzet voor VluchtelingenWerk Ermelo. Naast de award kreeg de Ermelose jongere een geldbedrag van vijfhonderd euro.

De Ermelose Jongerenraad riep een aantal weken geleden op om jonge vrijwilligers te nomineren. Hieruit zijn vier jongeren onder de 28 geselecteerd en die hebben maandag in café De Molenaer een pitch gegeven. De jury, bestaande uit Sarath Hamstra, Bregje Sterk en Sarojini Ramasray, kozen voor Marlina Blokland. ,,Marlina heeft een voorbeeldfunctie,” zegt Hamstra. ,,De keuze om vrijwilligerswerk te doen bij Vluchtelingenwerk is niet voor de hand liggend. De complexiteit an sich vraagt veel van de vrijwilligers. Marlina gebruikt haar talenten en haar juridische kennis. Dat maakt het bijzonder.” Marlina Blokland zorgt voor maatschappelijke gezinsbegeleiding, juridische ondersteuning en integratie.

Recreatief

Vaak komen jongeren op recreatief gebied in aanraking met vrijwilligerswerk. Zo liet Paula van Dorp met een video zien hoe de jongerenploeg bij Scouting Ermelo functioneert. De jongeren helpen met het begeleiden van de jongere scouts en geven het voorbeeld aan de jeugd. Velen van hen zijn al jarenlang actief. ,,De Gouden Pauwen Award is dan ook bedoeld om jonge vrijwilligers in de spotlights te zetten,’’ zegt Daniël Hofman, voorzitter van de Jongerenraad.

Klussen

Ook Ronald Schutte was genomineerd. Hij zet zich al lange tijd in voor Stichting Present. Daar helpt hij met vele klussen zoals helpen verhuizen bij mensen die dat niet zonder vrijwilligers kunnen. Daarnaast is hij erg waardevol omdat hij graag andere jongeren meeneemt om te helpen en dus ook op hen inspirerend werkt. Schutte eindigde op de tweede plaats en kreeg hiervoor 350,- euro. Als vierde mocht Willeke van de Broek pitchen. Zij is vrijwilliger bij Christelijk Harmonieorkest Crescendo.

Stimuleringsprijs

Het idee om jonge vrijwilligers te belonen is afkomstig van Sarath Hamstra die dit idee opperde in 2015. Hij zag dit meer als een stimuleringsprijs dan om werkelijk de vrijwilliger te belonen. Nu, drie jaar later pakt de Jongerenraad dit initiatief op. Voorzitter Daniel Hofman: ,,Iedereen weet dat vrijwilligerswerk ontzettend belangrijk is. Vandaar dat de Ermelose Jongerenraad een aantal jonge vrijwilligers in Ermelo wil bedanken.” Hamstra hoopt dat de uitreiking van deze prijs een vervolg krijgt. ,,De jongeren hebben een voorbeeldfunctie voor het gehele vrijwilligerswerk. Daar mogen ze voor beloond worden.”