Het spoor is geen wandelpad

ERMELO - Heb jij ze ook zien liggen, de piramidematten? En vraag je je, net als ik af waar deze voor bedoelt zijn? Het zijn anti-loopmatten en door ProRail aangebracht om mensen te weren die op het spoor willen lopen.

De anti-loopmatten worden in het spoor geplaatst op plekken waar reizigers, spoorlopers en suïcidale nog te makkelijk op het spoor kunnen komen. Deze piramidematten schrikt, volgens ProRail, spoorlopers af. De matten zijn gemaakt van oude banden en liggen in de looplijn van de spoorrails. Zo wordt het spoorlopers zo moeilijk mogelijk gemaakt om de spoorbaan te betreden. Lopen over de schuimrubberen matten met de omhoog staande punten is namelijk zeer lastig.

Treinhinder

Dagelijks veroorzaken spoorlopers veel treinhinder. Mensen lopen bewust of onbewust met uiteenlopende redenen langs het spoor. Ze wandelen bijvoorbeeld met hun hond, ze snijden een route af of zijn suïcidaal. Zodra een machinist een spoorloper ziet, moet de trein fors afremmen. Ook het treinverkeer dat volgt moet een lagere snelheid aanhouden tot de situatie weer veilig is. Er ontstaan vertragingen en reizigers komen hierdoor te laat op hun bestemming aan. ProRail heeft uitgerekend dat bijna 30% van alle treinvertragingen, zo’n drie en een half uur per dag, wordt veroorzaakt door mensen die onbevoegd op en langs het spoor lopen. Reden voor ProRail om het spoor af te sluiten met 600 kilometer hekwerk en overwegen te voorzien van anti-loopmatten.