'Ik ben een radartje in een groter geheel'

ERMELO – De Ermelose Ineke Jonker heeft vanmorgen de 'Landschapsknokker' mogen ontvangen, een vrijwilligersprijs die ieder jaar wordt uitgereikt door Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Enigszins verrast nam Jonker de prijs, een bronzen beeld en vijfhonderd euro, tijdens de Gelderse Werkdag in ontvangst. De jury beschrijft de Ermelose natuurliefhebber als een spin in het web. ,,Deze organisatie heeft veel vrijwilligers, reageert Jonker na afloop. ,,Het is een grote club, dus was het ook echt een verrassing dat ik deze prijs kreeg.” Ze ziet zichzelf als een radartje in een groter geheel.

Bijenhotel

Ze wil de geldprijs gebruiken voor een bijenhotel in de Natuurtuin De Zandkamp aan de Konijnenwal. ,,We willen het inzetten voor natuureducatie en om de biodiversiteit te ondersteunen.” Op dit moment is Jonker betrokken bij de start van een nieuw klompenpad in Ermelo. ,,Deze gaat langs Staverden en door Speuld lopen en wordt vast mooi,”vertelt ze bevlogen. Het fenomeen Klompenpaden biedt de wandelaar een rondje van maximaal 15 km met een startpunt. Jonker: ,,Een bijkomstigheid is dat het niet alleen leuk is voor mensen van buitenaf maar ook voor de buurtbewoners zelf. Die komen op plekken waar ze nog nooit eerder geweest zijn ook al woonden ze er hun hele leven.”

Promotor

Jonker is al twaalf jaar natuurvrijwilliger. Die periode is wat haar betreft voorbij gevlogen. Ze is een promotor van het buitenleven. ,,We wonen dan ook in een dorp waar in het buitengebied veel te beleven is. Mijn motivatie is dat het gezond is om te bewegen én is het gratis.” Natuurlijk doet de Ermelose het niet alleen. ,,Stichting Landschapsbeheer Gelderland is een hele goede ondersteuning biedende organisatie. Verder krijg ik geweldige steun bij grote onderhoudsklussen door de Landschapswerkgroep van KNNV NW Veluwe afdeling Ermelo, door mijn naloopgroep die het pad checkt en afval opruimt én ook door de gemeente Ermelo zelf.”