Samen genieten van de leuke dingen in het leven

ERMELO- Het was een koude dag, net anderhalve graad boven nul, maar in de harten van Soebhaas en Kamla Kanhai scheen de zon. Vijftig jaar geleden werd op die dag hun huwelijk voltrokken en tot op de dag van vandaag zijn ze gelukkig met elkaar. Vrijdag, 1 maart vierden zij hun gouden trouwdag met kinderen en kleinkinderen.

Dat burgemeester André Baars het bruidspaar vandaag ook nog kwam feliciteren was voor hen een cadeau; de kers op de taart van hun feest. Soebhaas Kanhai (67), beter bekend onder de naam Simon, en Kamla (67) leerden elkaar kennen in hun woonplaats Nickerie, in het noordwesten van Suriname. Op 17-jarige leeftijd trouwde het stel, voor die tijd overigens heel gewone leeftijd in Suriname. In 1975 vertrokken ze naar Nederland om daar een mooie toekomst op te bouwen. Het gezin, wat ondertussen uit vijf personen bestond, ging in Utrecht wonen, maar toen Kanhai een baan kreeg bij de orgelfabriek verhuisde het gezin naar Ermelo.

VAD

Later kreeg hij een baan bij de VAD, nu Syntus, waar hij aan de slag kon als buschauffeur. Hij werd een bekende buschauffeur omdat hij de eerste donker gekleurde buschauffeur van de Veluwe was. Helaas kreeg de buschauffeur met zijn andere huidskleur in die tijd ook al te maken met discriminatie. En hoewel hij het daar natuurlijk moeilijk mee had, heeft hem dat niet veranderd. Hij bleef een vriendelijke, behulpzame chauffeur en doordat er steeds meer mensen met een andere huidskleur in Nederland kwamen, werd de discriminatie met de jaren steeds minder. Helaas moest hij in 2005, om medische redenen stoppen als buschauffeur. Wel keek hij terug op een mooie tijd.

Fotografie

Dertig jaar geleden besloot Kanhai meer met z’n hobby, het filmen, te gaan doen. Hij werd steeds meer gevraagd om filmreportages van feesten te maken; van bruiloften tot verjaardagen. Op een gegeven moment werd hij ook gevraagd om fotoreportages te maken. Hij kreeg zoveel aanvragen dat zijn zoon Soeresh besloot hem daarin te ondersteunen. Het leuke is dat sinds 2016 de derde generatie zich hierbij heeft aangesloten: Avinash Ramasray, de kleinzoon van Kanhai.

Pensioen

Kamla Kanhai heeft, naast de zorg voor het gezin en de kleinkinderen, gewerkt in de zorg bij GGz-Centraal. Afgelopen jaar is het echtpaar allebei met pensioen gegaan om samen te gaan genieten van alle leuke dingen in het leven. Het huwelijksfeest, met de drie kinderen en vijf kleinkinderen, was hiervan alvast een voorproefje.