Jongeren labelen in verschillende vormen

ERMELO - Heldinnen staan vandaag wereldwijd centraal tijdens Internationale Vrouwendag. Lokaal is er op verschillende manieren aandacht voor bijzondere vrouwen – uit de geschiedenis en het heden - in diverse uitingen. Zo waren het Sparta-vrouwen die op het Pauwenplein de opening verzorgden met een dans.

Van oudsher danst men. Mannen en vrouwen hadden daarin hun eigen rol, echter deze verschillen vervagen. Man en vrouw kunnen en mogen de verschillende stijlen beoefenen die het beste bij hun past. Voor het de opening van dit Genderproject bedachten Marlon Japega en Suzan Guliker een moderne dans op het nummer Awakened van Ian McIntosh. Een dans waarbij labels, die mensen elkaar kunnen geven, een hoofdrol spelen. Een dans van liefde, samenwerking en passie.

Draai

Leerlingen van Christelijk College Groevenbeek hebben de afgelopen weken met hetzelfde thema een kunstproject gemaakt. ,,Stel dat Rembrandt een vrouw geweest zou zijn, waren de kunstwerken dan net zo waardevol geweest? Of had men er dan met andere ogen naar gekeken?” Dat was de vraag die de leerkrachten hen voorlegde. Daarnaast gingen de leerlingen aan de slag met photoshop. Zo hebben ze op een speelse manier bekende portretten uit de kunstgeschiedenis gebruikt om de vertrouwde genderrollen een andere draai te geven. Hierdoor raakt de blik van de kijker verstoord en wordt men aan het denken gezet over identiteit, respect, tolerantie en de grenzen van kunst. De resultaten van dit project zijn te zien in de galerie van StEK in winkelcentrum De Enk

Het Pakhuis

Acht kleine musea vertellen in de periode februari tot en met oktober het verhaal over vrouwen en mannen in Gelderland. Vrouwen, mannen, jongens en meisjes hebben in de geschiedenis verschillende rollen gehad. De traditionele rolverdeling kent vele bijzondere uitzonderingen, die interessant zijn om eens van dichtbij te bekijken. Museum Het Pakhuis heeft in dit kader verbinding gelegd met lokale partijen om dit thema op diverse manieren naar buiten te brengen. ,,We kennen allemaal sterke vrouwen,” vertelde museumdirecteur Germa Greving tijdens de opening. ,,Vrouwen die een belangrijke rol in de geschiedenis hebben gespeeld.” Het museum heeft de focus vooral gelegd op de Vrouwen van Veldwijk. Ze noemt hierbij Wilhelmina van Gogh, de jongste zus van Vincent, maar ook Hillegonda Loman-van Uildriks, een bekend vertaalster van het werk van Edgar Ellen Poe en Marie Anna Catharina Mensing, de eerste secretaris van de SDAP. ,,Bekwame en vooruitstrevende vrouwen die hun laatste levensdagen - maar soms ook jaren - hebben doorgebracht in Ermelo.” Deze en andere vrouwen zijn het onderwerp van een mini-expositie in museum Het Pakhuis en in Station Ermelo Centraal. Maak kennis met het Nederland van het fin de siècle en krijg een inkijkje in de ontwikkeling van de psychiatrische zorg.

Vrouwenroute

Vanaf Station Ermelo Centraal is er een route te lopen over het terrein van Veldwijk. Het wordt een reis terug in de tijd naar het eind van de negentiende eeuw. Onderweg maakt men kennis met het verhaal van de sterke vrouwen van Veldwijk, met de ontwikkelingen in de psychiatrie. De route is verkrijgbaar in het mueum, bij galerie StEK en op Ermelo Centraal, waar ook de start van de wandeling is.