Initiatiefnemers slijpen de schaatsen

ERMELO - Acht enthousiaste Ermelose ondernemers hebben hun schaatsen geslepen. Hoewel het ijs nog ver weg lijkt, presenteert de nieuwe stichting Ijs in Ermelo de plannen voor een ijsbaan in het centrum.
,,Wat begon als een geintje werd steeds concreter,” vertelt voorzitter Jan Carel Schepenaar enthousiast.

Samen met Marco van Dijk heeft hij de handschoen opgepakt en stap voor stap kwamen er mensen bij. ,,Inmiddels is het bestuur uitgebreid met Karin Pul, Angelique Verweij, Stief van Panhuis, Ronnie Regeling, Ronald Pul en Sebastiaan Grift.” Schepenaar legt uit dat het plan is om een overdekte ijsbaan te maken op ’t Weitje. ,,Het wordt een ijsbaan van 25x12 meter. Daarnaast komt een horecatent van 15x15 meter.” Het doel van de organisatie is om voor een zo breed mogeljk publiek iets moois te realiseren.

Ideeën

De organisatoren zijn niet over één nacht ijs gegaan. ,,We zijn samen op verschillende locaties wezen kijken om ideeën op te doen en om te kijken hoe we het niet willen,” aldus Schepenaar. Overigens zaten deze ondernemers een jaar geleden ook al met elkaar om de tafel, maar toen bleek het te kort dag en blies men de plannen af. ,,Nu zijn we al bij de gemeente geweest en hebben we groen licht.” Dat wil niet zeggen dat er nog heel veel geregeld moet worden. Allereerst zijn er veel sponsoren nodig om dit ijsfeest te kunnen verwezenlijken. De ijsbaan, die van 6 december tot 4 januari zal komen, kost honderdduizend euro. ,,We hebben daarom sponsorpakketten gemaakt,” vertelt Stief van Panhuis. Sponsorbedragen variëren van 500 tot 7.500 euro. Het gaat dus om een groot bedrag, maar de organisatie wil dan ook dat alles tip top in orde is. ,,Het moet in een keer goed staan!” stellen de ondernemers. De stichting heeft er dan ook alle vertrouwen in dat het gaat lukken.

Schaatsparadijs

Het schaatsparadijs zal zes dagen in de week open zijn. ,,Binnenkort gaan we met omwonenden om de tafel om uit te leggen wat er precies gaat gebeuren. Wij willen ze in het geheel betrekken omdat we weten dat de locatie op ’t Weitje gevoelig ligt,” vertelt de voorzitter. Schepenaar is niet bang voor geluidsoverlast. ,,Het schaatsfestijn is van heel andere orde dan de muziekfeesten. Maar we willen het gewoon duidelijk uitleggen en hopen dat iedereen enthousiast wordt.” Het plan is om verschillende evenementen op het ijs te houden. Hierbij wordt gedacht aan een soort curling, maar ook discoschaatsen voor de kinderen. ,,We denken dat het project zorgt voor een verbindende functie in onze samenleving. Jong en oud komt er straks samen. Maar ook willen we inzetten op ouderen en gehandicapten. Hoe mooi is het als we bijvoorbeeld blinden een schaatservaring mee kunnen geven.” Schepenaar raakt niet uitgepraat over alle ideeën. Natuurlijk komt er schaatsles voor kinderen en kunnen scholieren clinics volgen. Ook bedrijven kunnen met personeel komen voor de winterbeleving tijdens een bedrijfsborrel. De organisatie gaat hierin graag voorop.

Cool

Hoewel er nog daadwerkelijk een vergunning moet worden afgegeven, heeft het bestuur er alle vertrouwen in. Wat Ijs in Ermelo betreft blijft het ook niet bij een keer, maar moet dit een jaarlijks evenement worden. De gemeente gaat daarom zorgen voor de juiste stroomvoorziening op deze plek en er wordt nagedacht over de verkeersafwikkeling. ,,Er komt nog heel wat bij kijken,” besluit Schepenaar lachend. ,,Je hebt zo’n zeventig vrijwilligers nodig voor de bemensing van de ijsbaan. Ook willen we MBO leerlingen inzetten om werkervaring op te doen.” De initiatiefnemers tellen af naar het eind van het jaar, maar voor die tijd moeten er heel wat overuren worden gemaakt. Zij hebben heel veel zin in dit ‘coole’ evenement.