Opening Participatiehuis

ERMELO - Donderdagmiddag opende wethouder Leo van der Velden het Participatiehuis Ermelo aan de Paul Krugerweg 43. ,,Met het Participatiehuis hebben we goud in handen," vertelde hij. ,,Mensen kunnen hier een traject volgen en zo begeleid worden naar werk. Het bedrijfsleven zit te springen om mensen. Het is van groot belang dat mensen niet thuis zitten, maar participeren en begeleid worden naar werk."

Van der Velden maakte een handafdruk op een wand waarop een boom zonder bladeren is geschilderd. De bladeren van de boom zullen worden gevormd door een handafdruk van mensen die verbonden zijn aan het Participatiehuis. De boom staat symbool voor de basis die het Participatiehuis moet zijn van waaruit er wordt gebouwd aan een betere toekomst. Van der Velden kon kiezen uit vier verschillende kleuren: groen, geel, blauw of rood. De wethouder: ,,Ik kies de kleur rood, omdat we ons met het nodige vuur in moeten zetten voor de doelgroep die ons lief is!"

Werken leer je door te werken

Het Participatiehuis is een onderdeel van Inclusief Intervens. Unitmanager Angela ten Hoven sprak ook tijdens de opening: ,,Ruim twee jaar geleden zijn we op deze locatie in Ermelo gestart met het in kaart brengen van werknemersvaardigheden. Eind 2018 kwam vanuit Meerinzicht Sociaal Domein (samenwerking tussen gemeente Ermelo, Harderwijk en Zeewolde) de vraag om ook iets te kunnen betekenen voor de doelgroep die een grote afstand heeft tot de arbeidsmarkt."

Sociale zelfredzaamheid

Ze vervolgde: ,,We richten ons bij deze doelgroep op het in kaart brengen en vergroten van de sociale zelfredzaamheid. Met deze toevoeging is het Participatiehuis in Ermelo een volwaardig Participatiehuis geworden, waar mensen serieus worden genomen, waar je mag zijn wie je bent en waar hard gewerkt wordt aan persoonlijke doelen. Het Participatiehuis is de start voor de route naar werk of participatie naar vermogen."

Activiteiten

Het is niet voor iedereen mogelijk om direct aan het werkende leven te beginnen. Sommige mensen hebben daar iets meer hulp en begeleiding bij nodig. Bij het Participatiehuis Ermelo kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verschillende activiteiten en programma’s volgen, om zo in een veilige omgeving arbeidsgewenning en werkritme op te doen. Iedere kandidaat heeft een individueel traject. Hierdoor zetten zij de eerste stap om weer deel te nemen aan een werkend bestaan of sociale activiteit.

Mogelijkheden

Naast de gemeente Ermelo maken ook de gemeente Putten en Nijkerk inmiddels steeds meer gebruik van de mogelijkheden die in Ermelo geboden worden om werkzoekenden te laten participeren. Inclusief Intervens heeft ook een Participatiehuis in Harderwijk en Oldebroek.