De Kroon zwaar teleurgesteld

ERMELO – Yvonne de Kroon zit met haar handen in het haar. Ze runt al tien jaar een kleinschalige paardenopvang voor verwaarloosde paarden. Daar lijkt nu op dramatische wijze een eind aan te komen.

,,We hebben een paard staan Kandanz met een olifantsbeen. Dat komt door verwaarlozing van het dier door de vorige eigenaar,” vertelt De Kroon positief. ,,Daar heeft het dier verder geen last van.”

Ontsteking

Vorig jaar zomer kreeg Kadanz een ontsteking in het been. ,,Dit is behandeld door onze dierenarts Esveld uit Putten en het ging goed totdat ze opeens een abces kreeg op de knie van dat been.” De Kroon stopt er heel veel tijd en energie in en wordt daarin ondersteund door een aantal vrijwilligers. De teleurstelling in de groep was dan ook groot toen de wond uiteindelijk weer open sprong. ,,We maken elke dag de wond schoon, spuiten met water en Acederm spray erop.” De Ermelose paardenliefhebber constateert dat het paard geen pijn heeft. ,,Kadanz rent vrolijk door de wei en eet goed. Ze is ook al twee keer nagekeken en behandeld door de tandarts want haar gebit was ook verwaarloosd. Ze is nu een vrolijk paard zonder pijn.”

Dierenbescherming

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft inmiddels de situatie bekeken. ,,Er is een melding gemaakt dat wij de paarden verwaarlozen en mishandelen,” vertelt De Kroon teleurgesteld. ,,Zo is het begonnen, later kwamen er nog meer meldingen binnen, van wie weten we niet, maar hebben een vermoeden.” De LID is van mening dat men Kadanz moet laten inslapen. ,,Onze dierenarts zegt dat dit absoluut niet aan de orde is. Het paard is nog lang niet versleten.” Ze spreekt over valse aangiftes. ,,Er is twee keer een plas bloed gevonden in de schuilstal, dit moet door iemand daar neer gegooid zijn want de paarden mankeerden niks. Alles is gecheckt.”

Radeloos

Yvonne de Kroon is radeloos. ,,Het rare is dat we niet verder mogen behandelen zoals onze eigen dierenarts voorstelde. ,,Ze vinden dat het paard in moet slapen omdat ze al oud is [bijna 27] en in slechte conditie en ze zou artrose hebben, wat niet zo is.” De Kroon heeft tot 1 april de tijd om voldoende geld bijeen te krijgen om Kandanz te helpen. ,,Die kans is heel klein. We hebben veel mensen die achter ons staan, maar het gaat om veel geld.” Ze denkt er zelfs over na om te gaan stoppen met de Opvang. ,,Ik vind het niet fijn meer als je steeds LID op de stoep hebt staan.”