Eerste huurders krijgen binnenkort sleutel

ERMELO – De eerste toekomstige bewoners van de nul-op-de-meter woningen van de Driesprong krijgen binnenkort de sleutel. Men is bezig met de afbouw. Ook is er begin deze week bestrating gerealiseerd. Maar hoe comfortabel zijn deze duurzame woningen?

Woningcorporatie Uwoon heeft op de locatie Driesprong 24 prefab-woningen door Slokker Innovate uit Zeewolde laten bouwen. De zogenaamde ‘spaarhuiswoningen’ liggen echter onder vuur. Huizenkopers elders in het land klagen over verzakkingen, scheuren maar ook lekkages.

Nieuwe huurders

De huurwoningen in Ermelo zijn nog niet bewoond, maar de huurders zijn al wel bekend. ,,Ons project is grotendeels klaar,” vertelt Moniek van Balen, directeur-bestuurder van Uwoon. ,,We kunnen de ernst van de berichten niet onderschrijven, er zijn wel enkele herstellingen geweest aan gevels en vloeren, maar dat wordt goed opgepakt door Slokker.”

Constructieve problemen

Volgens Van Balen leidt dit niet tot constructieve problemen. ,,We houden uiteraard toezicht, maar niet anders dan anders.” De directeur van de woningcorporatie belooft contact te houden met de nieuwe bewoners. ,,We willen ze bijvoorbeeld begeleiden in het goed gebruiken van de woninginstallaties.”

Minder transport

Door het industriële bouwproces van de prefab woningen wordt de milieubelasting aanzienlijk teruggebracht. Er is minder transport dus minder CO2 uitstoot. De onderhoudskosten zijn minimaal en de relatief korte bouwtijd betekent navenant minder overlast. Maar betekent dat nu dat snelheid boven kwaliteit gaat? Volgens Van Balen is dat geenszins het geval. ,,Ja, de woningen zijn snel gerealiseerd, want er is in de fabriek veel voorbereid. Die snelheid zit vooral in het neerzetten van de casco's, de afbouw neemt altijd meer tijd in beslag. Nu dus ook.” Met deze woningen wil Uwoon in korte tijd mooie Nul-op-de-meter-woningen toevoegen aan het woningaanbod in Ermelo. ,,Daar zitten woningzoekenden om te springen.”

Professionaliteit

Slokker meldt inmiddels via haar eigen website dat men het ten zeerste betreurt dat de klachten nog niet op de juiste wijze en conform de professionaliteit van het bedrijf zijn afgehandeld. Men is een onderzoek gestart om uiteindelijk alle klachten goed te kunnen oplossen.