Tijd om de eindsprint in te zetten

ERMELO – Pauline Jonker is eigenaar/docent van Maak mij wat wijs!, huiswerkbegeleiding. Ze is expert op het gebied van leren leren en plannen. Maar ze is ook ervaringsdeskundige. Ze was immers zelf ook die middelbare scholier die niet kon leren en plannen. Het is tijd om de eindsprint in te zetten.

Pauline Jonker: ,,En mijn faalangst werkte me ook behoorlijk tegen. Mijn Havo examen heb ik met veel stress en een herexamen gehaald. Deze periode had veel zorgelozer kunnen zijn (ook voor mijn ouders!) wanneer ik de vaardigheden had gehad om te plannen en leren. Deze vaardigheden begon ik me eigen te maken op de Pabo. Tijdens mijn Master studie (Remedial Teacher) heb ik me verdiept in motivatie, leren en plannen. En heb ik zelf veel beter leren plannen en leren. Ik moest natuurlijk alles uitproberen. Nu heb ik er elke dag profijt van dat ik goed kan plannen en leren. Want ook als ondernemer leer en plan ik elke dag. En wie niet eigenlijk?’’ Ze leert nu andere middelbare scholieren leren & plannen. ,,Ik zie elke keer weer dat het aanleren van deze vaardigheden zorgt voor rust, meer zelfvertrouwen, meer plezier en motivatie om te leren, betere cijfers en een fijne sfeer in huis.’’

Eindsprint

Jonker: ,, Over ruim drie maanden vertellen de cijfers op jouw rapport of je overgaat. Wat zeggen jouw gemiddelde cijfers jou op dit moment? Sta je er goed voor of is het tijd om die eindsprint in te zetten? Bekijk wat er allemaal nog haalbaar is want vaak is er meer mogelijk dan dat je van tevoren denkt.’’ Volgens de methode Maak mij wat wijs! Is alleen het aanleren van de vaardigheden niet genoeg. Er is meer nodig. Een goede mindset, focus, motivatie, een fijne plek om te werken, ondersteuning en samenwerking met ouders. ,,Het is fijn om leerlingen dit te kunnen bieden bij de huiswerkbegeleiding van Maak mij wat wijs! Dit maakt dat de middelbare schoolperiode van mijn leerlingen (en hun ouders!) zorgelozer en relaxter verloopt dan die van mij,’’ lacht Jonker.

Tips

De onderstaande tips helpen jou om vol voor de eindsprint te gaan. 1.Plannen: Maak eerst een overzicht van alle toetsen en grote opdrachten die er aankomen. Daarna kun je deze in kleine stukjes opdelen en dan inplannen. Een goede planning zorgt voor overzicht. En zorgt er ook voor dat je naast je huiswerk nog genoeg vrije tijd overhoudt. Op https://maakmijwatwijs.nl/huiswerkbegeleiding-ermelo/ kun je een gratis planner downloaden. 2. Actief leren: Leren door alleen maar te lezen, lijkt misschien makkelijk en snel, maar dat is het niet. Maak gebruik van een leerstrategie. Bijvoorbeeld: een oefentoets maken, vragen stellen bij een tekst, leren met flashcards of een mindmap maken. 3. Motivatie: Op de momenten dat je even geen motivatie hebt, kan het helpen om eraan te denken waarvoor je het doet. 4. Omgeving: Je best doen en je inzetten, wordt een stuk makkelijker wanneer je omgeving ook gemotiveerd is. Je omgeving aanpassen helpt je om te doen wat je moet doen. En als laatste Concentratie: Vind je het moeilijk om je te concentreren op je huiswerk? Maak dan gebruik van de Pomodoro techniek. Hierbij werk je 25 minuten geconcentreerd en daarna houd je 5 minuten pauze. Er zijn verschillende apps die je helpen om met deze techniek te werken, bijvoorbeeld: Brainfocus. Jonker: ,,Dus hop! Trek die renschoenen aan en sprinten maar! Kan je wat hulp gebruiken? Neem contact met ons op, dan gaan we samen de eindsprint inzetten.’’ Meer informatie op: https://maakmijwatwijs.nl/huiswerkbegeleiding-ermelo/ of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.