Onveilige situaties

ERMELO - In de week van 8 tot en met 15 april is er landelijk aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen. Geleidelijnen zijn de geribbelde tegels op straat waarmee blinden en slechtziende mensen veilig hun weg vinden. Op verschillende manieren worden voorbijgangers gewezen op het belang van deze geleidelijnen.

In Nederland gebruiken bijna 350.000 mensen met een visuele beperking de geleidelijnen. Met hun witte stok volgen zij de lijnen op de looproutes naar bijvoorbeeld station of ziekenhuis. Veel ziende mensen houden niet genoeg rekening met de functie en het belang van geleidelijnen. Daardoor worden er vaak fietsen, koffers en reclameborden op de lijnen gezet. Ook staan mensen er soms op stil. Dit zorgt voor onveilige situaties voor de blinde en slechtziende mensen die de lijnen gebruiken.

Acties in Ermelo

Tijdens de landelijke week worden op een aantal openbare plekken opvallende stickers naast de geleidelijnen geplaatst met de tekst: ‘Vrijhouden’. Ook delen jongeren op 8, 10 en 12 april flyers aan voorbijgangers uit, om hen te wijzen op de geleidelijnen.