2500 kilometer tijd voor ontspanning en bezinning

ERMELO – Ermeloër Lesley Vogelenzang (60) gaat maandagmorgen beginnen aan een wandeltocht naar Santiago de Compostela. Samen met beste vriend Arie Ester uit Wijk bij Duurstede vertrekken de beide mannen vanuit Ermelo om na ruim 2500 kilometer in augustus in Spanje aan te komen.

Miljoenen mensen gingen de beide vrienden voor over de eeuwenoude Pelgrimsroute. Voetpaden door prachtige landschappen en historische steden. Veel pelgrims beginnen de Camino in Frankrijk aan de voet van de Pyreneën of zelfs verder naar het zuiden, maar Vogelenzang en Ester beginnen van huis uit. ,,Ik heb al jaren de wens om naar Santiago de Compostela te lopen,’’ vertelt Vogelenzang. ,,Niet alleen een wens, maar een droom en tegelijkertijd ook een ongelooflijk avontuur. Het is namelijk iets van 2500 kilometer en daar doe je wel even over.’’ Samen met Arie, die overigens ook al jaren de wens had de St. Jacobsroute te lopen, is Vogelenzang druk geweest met de voorbereidingen. Niet alleen praktische zaken zoals rugzak, kleding, waterfles etc., maar ook voorbereiden op de route. Daarvoor zijn er enkele bezoekjes gebracht aan het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, de vereniging van mensen met belangstelling voor het pelgrimsoord Santiago de Compostela. Vogelenzang: ,,Ja zo heet het echt. En, o ja, en natuurlijk moesten we een klein beetje trainen.’’

Zwerven

Maandagochtend 6 mei vertrekken ze vanaf de Hamburgerweg, het huisadres van Lesley en ze hopen eind augustus in Santiago aan te komen wat betekent dat ze gemiddeld ongeveer 25 kilometer per dag moeten afleggen. Een beetje zwerven door Europa, noemen ze het zelf. Een pelgrim liep vroeger een tocht meestal naar een plaats met een speciale godsdienstige betekenis. Tegenwoordig lopen veel wandelaars de pelgrimstocht voor rust en bezinning. ,,Ik ga de komende maanden gebruiken om afscheid te nemen van mijn drukke tijd als directeur van LES bv, als overgang naar iets anders,’’ vertelt Vogelenzang. ,,Hoe dat ‘anders’ eruit gaat zien weet ik nog niet maar dat dat ‘anders’ leuk zal zijn, weet ik zeker.’’ Arie Ester wil de tocht gebruiken om tot prachtige inzichten te komen en hoopt aan het eind te weten wat hij in september gaat doen. Zijn kinderen vliegen namelijk uit en zijn vrouw heeft een drukke baan.

Speciaal

Het feit dat het een pelgrimstocht is, maakt het voor beide mannen net wat specialer. Veel mensen voor hen hebben de tocht gelopen, veelal over dezelfde wegen. De volledige tocht lopen en niet een klein gedeelte, zoals veel wordt gedaan, had hun voorkeur. Vogelenzang: ,,Het is helemáál of niet!’’ De mannen zijn geen kampeerders, maar ze slapen waar ze welkom zijn en waar het eten en drinken goed is. De voorpret, stemming en ondersteuning zijn geweldig, de gedachtes positief, de toilettas vol met pijnstillers en de tips van de familie houden hen sterk: ‘Gewoon je ene been voor het andere zetten’, ‘De meeste regen valt naast je’ en ‘Het kan altijd erger!’ De route eindigt bij het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostela in Galicië, Noordwest Spanje, maar voordat het zover is, moeten er nog heel wat stappen worden gezet. De mannen vertrekken morgenvroeg ca 8.30 uur vanaf de Hamburgerweg. Uitzwaaien mag!