Nestvorming duidelijk aanwezig

ERMELO/ REGIO - Door het stormachtige weer van de afgelopen dagen zijn eikenprocessierupsen, hun nesten en vervellingshuidjes uit de bomen gewaaid. Dat meldt Nature Today. Hierdoor is de kans groter dat mensen en (huis)dieren in contact komen met brandharen. Het is belangrijk dat mensen weggewaaide nesten niet aanraken, maar professionele bestrijders bellen. 

'De levensfase waarbij de eikenprocessierups brandharen heeft, is sinds de laatste week van mei nagenoeg overal bereikt. Nestvorming is inmiddels duidelijk zichtbaar in de bomen aanwezig.' Aldus Nature Today. Rupsen die uit de boom zijn gewaaid, zullen zo gauw mogelijk terug in een boom klimmen, maar dat kan ook tijdelijk in andere bomen zijn dan eiken.

Afgewaaide takken

Bij het opruimen van afgewaaide takken of omgevallen eikenbomen is het raadzaam om alert te zijn op de aanwezigheid van eikenprocessierupsen, maar ook van (oude) nesten. Deze nesten zitten bomvol brandharen. In sommige gebieden zitten in alle eikenbomen processierupsen. Ook groenbeheerders die bermen en grasvelden maaien moeten (nog meer) alert zijn op de aanwezigheid van rupsen en nesten en zorgen dat rupsen en nesten niet in de maaimachine komen waardoor brandharen verspreid worden. Het is te overwegen om op deze plaatsen gras niet meer te maaien, hetgeen ook het risico op betreding zal beperken. Wie toch in aanraking komt met de rupsen of hun haartjes, moet niet krabben of wrijven over die plek, maar hun huid en ogen goed afspoelen met water, aldus het RIVM. Kleren waar haartjes op zitten, kun je het best wassen op een temperatuur van zestig graden. 'Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van aloë vera kan verlichting geven.' Wie ernstige klachten heeft, moet contact opnemen met de huisarts.