'Nieuwe locatie zorgt voor rust'

ERMELO - Het was een zonovergoten, feestelijke middag. Beter hadden Ronald en Frida Tijdeman zich niet kunnen wensen. Na een paar maanden proefdraaien is hun nieuwe moeder en kindhuis Damaris officieel geopend. 

,,We hebben nu eindelijk een éigen plekje in Ermelo," vertelt Ronald Tijdeman. En wat ze ook hebben is rust. ,,De meiden hebben nu allemaal een eigen appartement en wij hebben beter overzicht. Dat geeft rust."

Appartementen

Aan de Konijnenwal zijn zes appartementen voor moeder en kind gerealiseerd. Daarnaast is er een gezamenlijke ruimte. Het geheel staat op een terrein van 2000 m2. Erik Verhoef van het Veluws Ontwerpburo tekende voor het ontwerp en aannemersbedrijf G.G. Aalten uit Putten realiseerde de bouw. Het openingsfeest is er een met een hoog knuffelgehalte. Dat kan ook niet anders, er zijn inmiddels 13 kinderen bij Damaris geboren en even zoveel moeders hebben kunnen rekenen op de steun van dit Ermelose echtpaar. Zij zorgen ervoor dat jonge moeders de begeleiding krijgen die nodig is en dat de hechting met het kindje goed verloopt. ,,Die hechting is een van de belangrijkste dingen in het leven van de mens. Het is belangrijk dat kinderen daarin goed worden begeleidt,’’ benadrukte Wouter de Vries vanuit de stichting Vrienden van Damaris in een eerder stadium. 

Kansen

Naast de schitterende nieuwe gebouwen is het vooral de buitenruimte die indruk maakt. De locatie aan de Konijnenwal biedt de jonge moeders en de kinderen tal van mogelijkheden. Mogelijkheden en kansen die er aan de Horsterweg -waar Damaris tot voor kort gevestigd was- eenvoudigweg niet waren. ,,Op deze nieuwe plek creëren we een complete leefwereld, een soort ‘beschermde woonvorm’ maar wel in de maatschappij,” vertellen Ronald en Frida Tijdeman trots. Zo komt er ruimte om dieren te houden, een insectenhotel en een tuin waar bijvoorbeeld ruimte is voor een blotevoetenpad. ,,De dieren bieden een soort dagbesteding voor de moeders. Ze hebben daardoor altijd wat om handen.”