Popbands van weerstanden en condensatoren

ERMELO - Sommigen noemen het kunst, zelf noemt Tim Loedeman het hersenspinsels. In de werkplaats van de Kringloopwinkel bouwt en soldeert hij. Het maken levert hem ruimte in zijn hoofd op. Het resultaat zorgt voor applaus.

Op een bakelieten plaat heeft Loedeman een podium gebouwd. Het is een optreden van de Amerikaanse rockband ZZ Top. ,,Mini dan, want alles is gemaakt van condensatoren, weerstanden en elco’s.” De maker raakt niet uitgepraat. Erachter is een printplaatje bevestigd. ,,Uiteindelijk wordt het een soort mini-speeldoosje met muziek en licht.” Loedeman dacht al heel vaak erover na om iets dergelijks te bouwen. Het bleef bij een gedachten tot Arie Stienstra, collega bij de Kringloopwinkel, met een verzameling onderdeeltjes kwam. ,,Hij vroeg of ik daar wat mee kon,” aldus Tim Loedeman. Stienstra vult aan: ,,Het was van mijn achterneef. Hij was een verzamelaar, kon alles gebruiken. In zijn huis kon hij alles bewaren en omdat hij vrijgezel was bleef het ook allemaal.” Stienstra vertelt over zijn achterneef, hoe handig hij was en hoe hij uiteindelijk zelfs een orgel bouwde.

Een geval apart

Loedeman: ,,Toen Arie met de vraag kwam of ik er iets mee kon, hoefde ik niet langer na te denken. Ik wilde een bandje bouwen. Het zat al in mijn hoofd.” Arie Stienstra loopt al een aantal jaartjes mee in de Kringloopwinkel in Ermelo. ,,Toen Tim kwam, dacht ik ‘dit is een bijzonder geval’. Ik heb me een beetje over hem ontfermd.” De Kringloopwinkel heeft 140 vrijwilligers. ,,Met sommigen kan je goed en met een aantal wat beter,” vertelt Loedeman, die wel even na moest denken of deze werkplek wat voor hem was. Maar nu, ruim een jaar later, heeft de technische man zijn plek gevonden. ,,Zeker na zo’n mooie verbouwing waardoor ik ook echt een prachtige werkruimte heb gekregen.”

Aanstichter

Terwijl hij vertelt over de popcreaties die hij maakt, moet het werk volgens hem gewoon doorgaan. Daarom brandt hij ondertussen een dvd voor iemand. ,,Arie is dus de aanstichter….” Loedeman lacht trots. ,,Het leukste is dat mensen herkennen wat ik maak. Een post op Facebook met een foto van de ‘band’ heeft zoveel reacties opgeleverd. Dat is gaaf.” Overigens is het werken met condensatoren en weerstanden voor de Ermeloër niet vreemd. ,,Ik heb het van mijn vader meegekregen, mijn vader was radio officier op de grote vaart; een marconist.” Loedeman groeide dan ook op met bouwpakketjes. ,,Vroeger klemde je de weerstandjes, nu moet ik ze solderen.”

Materialen

Zijn hersenspinsels blijven komen en Loedeman heeft zoveel ideeën. ,,Gelukkig heb ik ook veel materialen.” Uit een kast haalt hij een kist. Het is een mannelijke versie van een naaidoos vol met elementjes. ,,Uit wat ik zie, bedenk ik weer nieuwe dingen,” aldus Loedeman. Voldoening krijgt hij uit alle reacties op datgene wat hij maakt. ,,Maar het moet geen werk worden!” Hij voelt zich als een vis in het water op de reparatieafdeling van de Kringloopwinkel. ,,Het is jouw ‘winkeltje’ , zegt Arie Stienstra, die Tim echt een aanwinst voor de vrijwilligersorganisatie vindt. ,,De meeste vrijwilligers komen een of twee dagen per week. Tim is hier vier dagen. Het feit dat hij hier dan ook dingen doet voor zichzelf, dat is iets wat hij door zijn inzet misschien wel afgedwongen heeft.” Loedeman heeft een wachtlijst met bestellingen. ,,Ik ga er eerst een maken voor de schoonzus van Arie, ook omdat er onderdeeltjes van hun achterneef inzitten.”