Gijs de Bruinbokaal gaat naar Staverden

ERMELO - De 35e editie van het Ermelose Ringsteken is goed verlopen. Mooie aanspanningen, mooie koetsen, veel publiek. Wat wil je als organisatie nog meer? Frank Weij, eigenaar van stalhouderij De Zadelhoff, reed met z’n prachtige Diligence (postwagen) met een zesspan Friezen ervoor (de ‘oh’s en ah’s’ waren niet van de lucht) en werd de beste koetsier. Terecht, want zes paarden tegelijkertijd in toom houden is een kunst.

Dat het vrijdag toch wel spannend was voor de organisatie kregen veel mensen niet mee. Ineens stond er namelijk in de Stationsstraat een hoogwerker geparkeerd. Mede-organisator Han Wilhelm: ,,Paarden zijn schrikachtige dieren, dus eigenlijk moet die weg.’’ Dat lukte niet, maar het ging gelukkig allemaal goed. En dan het weer. ,,De hele week prachtig weer en dan begint het zaterdag aan het eind van de dag te regenen.’’ Ondanks het mooie parcours, maar met Chinees hardsteen wat gevaarlijk spiegelglad kan worden, was er toch een risico. Niet voor niets werden de koetsiers ter hoogte van het Pauwenplein gewaarschuwd het kalmer aan te doen. Zoals altijd reed Ermeloër Evert ten Hove voorop en bracht burgemeester André Baars naar de jurywagen. Ten Hove liet weer een prachtig rijtuig zien, deze keer een replica van een Shooting Break met twee KWPN-paarden ervoor. Het publiek genoot, enerzijds van de prachtige aanspanningen, koetsen of wagens, anderzijds van de ponywagens, waarbij de menners, veelal verkleed in het thema landbouw, hun best deden de kleine pony’s door de straat te laten draven.

Gijs de Bruin

En dan, waar het natuurlijk vooral om ging: het steken van de ringen. Bij de een ging het makkelijker dan bij de ander. Winnares werd Anne-Jen Overeem uit Staverden met haar recreatiewagen en de twee kleine shetlanders ervoor. Zij won daarmee de prestigieuze Gijs de Bruinbokaal. Gijs de Bruin stond tientallen jaren terug aan de basis van dit Ringsteekevenement, waarna er de bokaal naar hem werd vernoemd. Er waren ook andere winnaars: Henk Scholten uit Oldebroek won met zijn Spider de prijs voor de bestgaande aanspanning paarden, waarbij Evelyne Willemsen die voor de bestgaande pony won. Ronald Brugman uit Nieuw Vennep won met zijn Shooting Break de prijs voor het meest authentieke geheel en Stephanie Vos won met de Marktbrik de prijs voor de ludiekste aanspanning. De organisatie kan terugkijken op een mooi evenement wat veel toeschouwers op de been bracht.