'Burgemeester moet handhaven bij illegale situaties'

ERMELO - 'Een onzorgvuldig genomen beslissing', zo beschreef de Raad van State gisteren het besluit van de gemeente Ermelo om niet handhavend op te treden tegen het palletbedrijf Ten Hove aan de Haspel in Ermelo. Tijdens de zitting veegde de rechter het aangevoerde argument ‘dat handhaven Ten Hove groot financieel nadeel zou opleveren’ van tafel. Vandaag reageert burgemeester André Baars teleurgesteld. Het feit dat de motivering van de belangenafweging geen stand heeft gehouden bij de Raad van State betreurt hij. ,,Wij gaan ons de komende weken beraden op de uitspraak."

,,We hebben nu twaalf weken de tijd om inzichtelijk te maken op welke wijze de belangen van de naastgelegen camping en het algemeen belang door het college zijn meegewogen in het besluit om niet handhavend op te treden,” aldus de burgemeester. ,,Er zal een nieuwe beslissing op bezwaar komen."

Stichting Woon- en Recreatiebelangen Tonselse Veld is wel blij met de uitspraak van de Raad van State. Voorzitter Bert Groeneveld: ,,Het benadrukt de lijn die wij 30 maanden geleden al ingezet hebben en die tijdens de procedure is ingebracht. Er is namelijk geen concreet zicht op legalisatie en geen onevenredigheid bij handhaving. Voor de derde keer op rij is het college in het ongelijk gesteld, nu zelfs door de hoogste rechter in Nederland. Er zijn geen juridische argumenten meer.” Groeneveld begrijpt niet dat de verantwoordelijk bestuurder, de burgemeester, niet handhaaft. ,,Het netto resultaat van de gang naar de rechter is dat de burger grote kosten moet maken én dat de illegale situatie dus zeker al sinds 2014 voortduurt zonder dat iemand ingrijpt. Het is de wettelijke taak van de burgemeester. Hij heeft de beginselplicht tot handhaven bij illegale situaties.”