‘Mogelijk grootste hitte uit geschiedenis’

ERMELO - Ermelo's weeramateur Jaap de Vries gaf vanmorgen in zijn weerbericht op Ermelo van NU al aan dat het een warme week gaat worden. Hij gaf daarmee zelfs het KNMI advies om spoedig met een hitteplan te komen voor de komende dagen.

,,Mogelijk krijgt Nederland te maken met de grootste hitte uit de geschiedenis,'' vertelt De Vries. Momenteel heeft Warnsveld al 75 jaar het hitterecord van Nederland in handen met een temperatuur van 38.6 graden C. ,,Dinsdag wordt het al tropisch warm hier op de Veluwe bij 30 tot 34 graden met veel zon. Woensdag en donderdag wordt het dus onaangenaam extreem heet. De temperatuur kan plaatselijk de 39 graden aantikken. Het lijkt me handig dat de KNMI spoedig met een hitteplan gaat komenvoor de komende dagen!!''

ProRail

Door ProRail is voor deze week Code Rood afgegeven, omdat er veel reizigers rekening moeten houden met vertragingen. Die vertragingen kunnen ontstaan door het uitzetten van de spoorrails, waardoor treinen niet kunnen rijden. Op verschillende stations in Nederland worden door de NS extra watertappunten geopend zodat reizigers hier hun flessen kunnen vullen met drinkwater. Maar ook op de weg worden maatregelen genomen. Zo gaat vanaf morgen een hitteprotocol in werking door Rijkswaterstaat. Dit houdt in dat bijvoorbeeld gestrande automobilisten niet te lang in de zon hoeven staan te wachten, maar direct weggesleept worden.

Veetransport

Het Hitteplan voor Veetransporten is vandaag al in werking gegaan. In de periode waarin dit plan actief is, in ieder geval tot vrijdag 26 juli, mogen dieren niet vervoerd worden bij buitentemperaturen van 35 graden C of hoger. Ook worden er extra controles gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

RIVM

Het blijft de komende dagen erg warm. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of terras. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanaf 23 juni 2019 het hitteplan voor het midden, zuiden en oosten van Nederland. Ook de zonkracht is hoog. Daardoor kan de huid snel verbranden. Het hitteplan geldt voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg.