BOA start onderzoek naar dader

ERMELO - Vanmorgen trof wandelaar Henri Pijnenburg in het bos bij de Oude Arnhemse Karweg gedumpte matrassen aan. ,,Verschrikkelijke en asociaal!" reageert hij. Inmiddels heeft de gemeente het vuil verwijderd en is er een onderzoek ingesteld. ,,De BOA heeft wat aanknopingspunten waarmee geprobeerd wordt de eigenaar te achterhalen," vertelt bosbeheerder Henk Jan Zwart. Het dumpen van afval is een groeiend probleem. ,,Je ziet dat in het voorjaar op campings wordt opgeruimd en tuinstoelen en keukenblokjes worden gedumpt."

Boswachters vinden vaak bouwafval, maar ook steeds meer zwerfvuil, zoals picknickresten en meeneemverpakkingen van eten en drinken. Pijnenburg ziet dat de openbare prullenbakken iedere maandag vol zitten met huisvuil. Complete vuilniszakken, maar ook resten zand worden gestort. ,,We hebben wel eens bewust prullenbakken weggehaald omdat we zagen dat er structureel huisvuil werd gedumpt. Soms vind je dan in zo'n zak aanwijzingen en kunnen we de eigenaar traceren," aldus Zwart. De eigenaar krijgt dan een boete die volgens de bosbeheerder aardig in de papieren kan lopen. ,,Maar het opruimen van dit afval kost de gemeenschap ook veel geld. Dat komt dan weer voor rekening van de OZBbetalers." 

Gemeentestort

Ook de schade voor de natuur is aanzienlijk. ,,Er is een bakker die iedere week op verschillende plaatsen zijn overgebleven brood in het bos dumpt," vertelt Zwart. Het gaat om aanzienlijke hoeveelheden. ,,Het gaat hierbij om bedrijfsafval en zo'n boete valt dan ook hoger uit." Er zijn allerlei redenen waarom mensen afval illegaal dumpen in bossen. Vaak gaat het om besparing van de kosten voor de gemeentestort. ,,Er zijn bedrijven waar je gewoon je matras kunt inleveren. Dat kost natuurlijk geld, maar op deze manier zijn de kosten nog veel hoger," aldus Zwart. Hij hoopt dan ook dat de dader te traceren is.