Gravendeel ziet kansen op terrein voormalig Astma Behandelcentrum 

ERMELO - De locatie van het voormalige Astma Behandelcentrum Salem wordt de plek van een nieuw gezondheidscentrum. Twee huisartsen Marianne Bijstra en Wouter van Egmond zullen zich hier vestigen. Daarnaast zal het nieuwe gebouw ruimte bieden aan onder anderen fysiotherapeuten en een apotheek. Naast het oude hoofdgebouw zal een nieuw complex worden gebouwd in dezelfde stijl. Deze gebouwen vormen straks een geheel.

Drie jaar geleden besloot ziekenhuis St Jansdal de deuren van het Ermelose centrum te sluiten. Zo kwam er een einde aan een lange geschiedenis die begon in 1968, destijds een initiatief van kinderarts J.E.B. Kale van Salem. Deze arts ontwikkelde met zijn team een geheel vernieuwende behandelvorm voor astma bij kinderen. ,,Veel mensen hebben herinneringen aan deze locatie, maar het zwembad en de sporthal waren gewoon incourant,” vertelt vastgoedeigenaar Sven Gravendeel. ,,Toen ik langs Salem fietste en zag hoe het erbij stond, ben ik gaan kijken naar het bestemmingsplan. Het is zo’n mooi plekje met kansen.” Gravendeel ging in overleg met Stichting Salem. ,,Toen bleek dat het een maatschappelijke functie moest hebben.”

Mogelijkheden

Sven en Bernadette Gravendeel hebben samen met René Dijkhuis onderzocht wat er mogelijk was met de sportzaal en het zwembad. ,,Behoud van het zwembad was op geen manier financieel haalbaar,” vertelt Gravendeel. Met fysiotherapeuten is gekeken naar gebruik van de sportzaal, maar de stookkosten bleken enorm. Vastgoedondernemer Gravendeel: ,,Dan moet je besluiten het plat te gooien.” Wel wist hij direct dat het authentieke pand moest blijven staan.

Bestemmingsplan

Inmiddels is de locatie geschikt om aan de slag te gaan. Boven het gezondheidscentrum wordt woonruimte gerealiseerd. Dit is nog niet verder uitgewerkt. De plannen, die door Veluwse Architecten zijn geschetst, passen binnen het bestaande bestemmingsplan. ,,We willen de bomen in takt houden. Wel zal opschot worden verwijderd.” Gravendeel is van plan de parkachtige uitstraling van deze locatie te behouden. ,,Daar horen rododendrons bij, daar zullen we er nog meer van aanplanten.” De initiatiefnemers willen in bouwstijl vasthouden aan het oorspronkelijke gebouw. ,,Dat is een prachtig gebouw en die stijl zullen we doorvoeren,” aldus Sven Gravendeel. De bouw van het nieuwe gezondheidscentrum staat gepland voor 2020.