Oud-profvoetballer kampt met de ziekte van Alzheimer

ERMELO - Aanstaande zondag zendt FOX Sports een bijzondere documentaire uit over de in Ermelo woonachtige BN’er Piet Schrijvers. De makers van deze documentaire blikken terug op zijn keeperscarrière bij onder andere FC Twente, Ajax en het Nederlands elftal. Daarnaast geeft Schrijvers een kijkje in zijn dagelijks leven en de ziekte Alzheimer waaraan hij lijdt.

Tegelijkertijd wordt er een boek gepresenteerd. Journalist Yoeri van den Busken kent Piet Schrijvers al een jaar of dertig uit het sportwereldje. ,,Hij was de trainer en ik de journalist,” vertelt Van den Busken. Twee jaar geleden gaf Schrijvers hem zijn hele archief en dat nodigde uit tot het maken van een boek. ,,Ik gun dat Yoeri. We vertrouwen elkaar,” vertelt Piet Schrijvers op het terras bij Brasserie De Volksmond. ,,Ik heb zo mijn loopje van huis naar hier.” Al met al is het een bijzonder project geworden. Van der Busken: ,,Aangezien Piet wist wie hij voor zich had, gaf hij mij de volledige vrijheid om alles op te schrijven wat we de afgelopen maanden nog besproken hebben. Ook zijn vrouw Cathy en zijn jongste zoon Patrick, die zijn rechterhand is, waren heel open over zijn huidige situatie.” Daar is hij de familie zeer dankbaar voor. Op deze manier kon hij een waardevol document maken dat meer behelst dan een voetbalcarrière.

Authentiek mens

Filmmakers Leo Oldenburger en Robbie Peters kwamen uiteindelijk ook bij Van der Busken thuis. ,,Piet en ik hebben 20 jaar geleden samen een soort theorieboekje gemaakt, gebaseerd op zijn oefenvormen voor keepers en gelardeerd met anekdotes uit zijn loopbaan,” vertelt Van der Busken. ,,Daarna heb ik hem nog regelmatig geïnterviewd voor Voetbal International. Ik had, kortom, dus veel werk op de plank liggen en kon delen daarvan nu gebruiken om het verhaal compleet te maken. Want ik schets weliswaar zijn leven op dit moment - en hoe de ziekte daar een rol in speelt - maar ik zie het vooral als een eerbetoon aan een geweldige sportman met die prachtige bijnaam en een zeer authentiek mens.”

Alzheimer

Piet en Cathy Schrijvers wonen alweer een aantal jaren in Ermelo. ,,Met veel plezier,” vertelt Piet. Veel mensen weten dat hij ‘De Beer van de Meer’ is, anderen kennen hem niet van het sportveld. Het is immers al wat jaartjes geleden. Maar de passie voor voetbal blijft bij Schrijvers. Hij geeft graag commentaar op het spel van het nationale elftal en is bij iedere thuiswedstrijd van DVS’33 te vinden op de tribune. Ook gaat hij graag kijken als zijn kleinzoon Kjell moet voetballen. Dat hij veel vergeet… ,,Ik heb er geen last van,” zegt hij in de documentaire. Hij voelt zich goed. ,,Nou ja, ik ga regelmatig naar de fysiotherapeut en dan pakken ze die spieren aan,” vertelt de oud-profvoetballer wijzend op zijn schouder. Wie met hem voetbalfoto’s bekijkt, heeft een amusant gesprek. Hij vertelt over de vijf landstitels die hij met het team behaalde en over de landen die hij door de sport mocht bezoeken. Dat hij kampt met de ziekte van Alzheimer blijkt als iemand doorvraagt. Daar konden de documentairemakers en de journalist die het boek schreef niet omheen. ,,Het resultaat is daardoor een documentaire die gaat over zowel de keeper Piet Schrijvers als over Piet Schrijvers die de ziekte van Alzheimer heeft," vertelt Oldenburger bij de aankondiging op FOX Sports. ,,Wat ik mooi vind is dat het ook een lieve film is geworden. Je ziet de liefde van Piet voor zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen en je ziet die liefde van de andere kant ook. Dat geeft een prachtige extra lading."

Het boek is vanaf volgende week te koop in de boekwinkels. De documentaire is te zien op zondag 22 september om 21.15 uur op FOX Sports 1.