Asfaltspecialist BAM maakt oud asfalt nieuw

ERMELO - Van oud asfalt nieuw asfalt maken? Dat is mogelijk. De provincie Gelderland werkt samen met BAM aan deze duurzame innovatie. Op het wegdek van de Leuvenumseweg, N796 bij Ermelo voert de provincie hiermee een proef uit. In oktober wordt daar de toplaag van het asfalt vervangen door geluidsreducerend, circulair asfalt. Zo zijn er minder nieuwe bouwstoffen nodig en is het geluidsniveau laag.

Duurzame innovatie is nodig om Gelderland in de toekomst leefbaar te houden. Circulair asfalt voor de N796 is daar een goed voorbeeld van. Hierbij zijn bouwstoffen uit een andere weg in het asfaltmengsel hergebruikt. Deze bouwstoffen worden aan het einde van hun levensduur opnieuw gebruikt in een andere asfaltlaag. De asfaltspecialisten van BAM ontwikkelden een proces waar ze van oud asfalt weer nieuw asfalt maken. Ze hergebruiken daarbij de mastiek en de stenen uit oude wegen. Daarnaast produceren ze dit nieuwe asfalt op een lagere temperatuur dan gebruikelijk, namelijk op 105°C ipv 165°C. Dat beperkt de uitstoot van CO2 enorm, goed voor ieders gezondheid en het milieu. Het nieuwe asfalt van de N796 bestaat voor 60% uit oud asfalt.

Werkzaamheden

Er komt dus geluidsreducerend, circulair asfalt en er wordt een middengeleider aangebracht. Ook komt er een nieuwe deklaag op het fietspad. De werkzaamheden vinden plaats van 7 tot en met 18 oktober. Actuele werkzaamheden en omleidingsroutes vindt u op bereikbaargelderland.nl.