2bike4alzheimer: 'Het is een onvergetelijke ervaring’

ERMELO - Een zonovergoten dag, honderden enthousiaste deelnemers en veel sportiviteit. De 2bike4alzheimer afgelopen zaterdag was een succes. Herbergier Ermelo heeft in 24 uur zo’n 400 kilometer afgelegd op de fiets. Daarmee hebben de teamleden ruim 8000 euro opgehaald voor Alzheimer Nederland. ‘‘Wat een euforie toen we de finish bereikten’’, vertelt teamcaptain Carla Kuijpers.

Begin april kwam zorgondernemer Albert van Noort met het idee om mee te doen aan de fietstochtestafette van Alzheimer Nederland. ‘,,Het idee was geboren. Ik hou van sportieve prestaties en dingen organiseren, dus één plus één is drie,’’ vertelt Kuijpers, dochter van een Herbergierbewoonster. Als zij De Herbergier twee weken geleden als team aanmeldt, komt de actie in een stroomversnelling. ‘,,Albert en ik waren eerst met z’n tweeën, maar al snel groeide ons team uit tot twaalf man. De groepsapp ontplofte van de enthousiaste berichtjes.'' Naast zorgondernemers Albert en Marjan van Noort besluiten medewerkers, de ergotherapeut en familieleden van bewoners mee te fietsen.

Bijzonder

Extra bijzonder is de deelname van een bewoner van de Herbergier, die met zijn zoon zo’n 30 kilometer op de tandem heeft afgelegd. Kleinzoon vergezelde het stel op de racefiets. Carla Kuijpers vertelt dat het publiek bij de start voor de bewoner applaudisseerde. ,,‘Hij had niet door dat het applaus voor hemzelf was, waardoor hij heel dapper en enthousiast meeklapte. Het was een ontroerend moment drie generaties op de fiets te zien.’’ In totaal werd er in 24 uur zo’n vierhonderd kilometer afgelegd, waarbij de teamleden elkaar aflosten. ,,De sfeer was super. We hebben elkaar staan aanmoedigen.’’ Op de camping in de buurt had team Herbergier een plekje.

Verbinden

Van slapen kwam zaterdag weinig terecht. Kuijpers: ,,De meesten zijn wakker gebleven tot de finish. Toen ik zelf een paar uurtjes ging slapen, wilde ik weer terug naar het team.’’ Nachtzusters Anne en Annelies hebben de nacht voor hun rekening genomen, op gewone fietsen hebben zij in zes uur tijd ruim tachtig kilometer afgelegd. Een bijzondere prestatie. Als verrassing stond de vader van één van de medewerksters langs de kant om hen aan te moedigen. Zelf fietste de teamcaptain met haar man de laatste etappe op zondagochtend. ‘‘Het was best spannend, want je vraagt je af of je ruim tachtig kilometer fietsen wel gaat halen.’’

Euforie

Iets na elven haalde het laatste fietskoppel de finish. ,,Het was euforisch en tegelijkertijd waren we een beetje verdwaasd door slaapgebrek.’’ Na de groepsfoto en de huldiging met medaille en bloemenkrans, was het tijd voor een drankje om na te praten. ,,Deze sponsoractie verbindt enorm en heeft relaties verdiept.’’ In totaal heeft Herbergier Ermelo zo’n achtduizend euro opgehaald voor Alzheimer Nederland. In totaal is er bijna 200.000 euro opgehaald ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Het mes snijdt volgens Kuijper aan twee kanten. ,,Wij hebben op sportieve wijze ons steentje kunnen bijdragen aan Alzheimer Nederland, maar voor ons was het een onvergetelijke ervaring. Het verbindt enorm.’’