IJs in Ermelo wordt het grootste sociale evenement

ERMELO - Met nog twee maanden te gaan, maken de organisatoren van IJs in Ermelo aardige overuren. Er komt dan ook heel wat kijken bij zo’n grote organisatie. ,,Het is het langst durende evenement ooit in Ermelo,” zegt voorzitter Jan Carel Schepenaar. ,,En dat betekent dat we veel handjes nodig hebben, maar ook veel geld en er liggen veel uitdagingen, veel, veel , veel…” vult Marco van Dijk lachend aan.

De mannen zijn superenthousiast over de plannen zoals die nu op tafel liggen. ,,Maar we doen dit met heel veel mensen,” vult Schepenaar aan. ,,Mensen lopen echt de benen uit hun lijf.” De voorzitter legt uit dat IJs in Ermelo vooral een sociaal evenement wordt. Doel is dan ook iedereen hiervan te laten genieten. ,,We gaan bijvoorbeeld met Bartiméus schaatsen met visueel gehandicapten, er komt G-schaatsen, natuurlijk komen schoolkinderen schaatsen en we nodigen ouderen uit om gezellig koffie te komen drinken en te genieten van de schaatsende jeugd.”

Skihut

Ruim vier weken lang zal ‘t Weitje gehuld zijn onder een deken van winterse gezelligheid. Op 4 december mag Sinterklaas, voordat hij weggaat, de baan openen. ,,Naast de ijsbaan kan men genieten van een hapje en drankje in de verwarmde horeca skihut,” vertelt Marco van Dijk. De horecaondernemer wil dat ook dát stukje perfect georganiseerd wordt. ,,Het is de eerste keer en dat is voor een organisatie altijd lastig, het onbekende. Er is nog geen kant en klaar draaiboek. Dat is best spannend,” vertelt Schepenaar. Ook qua sponsoring is de organisatie op stoom. ,,We komen nog een klein beetje geld tekort, maar we hebben nog een paar maanden,” zegt hij vol vertrouwen.

Overlast

De organisatoren doen er alles aan om ook voor omwonenden alles zo goed mogelijk te regelen. ,,Zo zijn we heel druk om een vergunning te krijgen om de Pastorieweg te voorzien van een parkeerverbod. De overlast moet tot een minimum beperkt worden.” Van Dijk:,,Het is mooi dat we vanaf dag één enorm gesteund zijn door de gemeente.” Het evenement moet dan ook een ware winterse beleving worden voor alle inwoners. ,,Wij zien straks graag grootouders met de kleinkinderen naar het peuterschaatsen komen, maar er komt bijvoorbeeld ook een heuse Curling Cup voor ondernemers.” Jan Carel Schepenaar vertelt hoe iedereen de kans moet krijgen in elk geval een keer te komen schaatsen. ,,We hebben zelfs een budget van de Rotary waarmee we uit een aantal gezinnen, die dit financieel niet kunnen betalen, kinderen een kaartje kunnen geven. We zijn een zorgdorp en willen dit graag organiseren voor iedereen.”

Vrijwilligers

Inmiddels zijn er al zes beheerders en een heuse planner. ,,Dat is fijn bij zo’n grote organisatie,” weet Schepenaar inmiddels. ,,We zijn ook nog op zoek naar vrijwilligers. Denk hierbij aan ijsmeesters, horecatoppers, maar ook verkeersregelaars.” Het leuke is dat iedereen die hierbij betrokken is, besmet wordt met het ijs-virus. ,,We hebben op een gegeven moment een evenementencommissie in het leven geroepen. Die loopt ons nu gewoon voorbij,” meldt Schepenaar lachend. ,,Iedereen heeft een hoge ambitie. Misschien komt dat wel omdat dit georganiseerd wordt door een aantal enthousiaste ondernemers, die gaan niet voor half werk.” De mannen tellen de dagen af, sneller moet het niet gaan, want er moet nog veel gebeuren. Toch zien Schepenaar en Van Dijk geen grote obstakels meer. Wie onderdeel wil uitmaken van dit evenement, als sponsor of als vrijwilliger kan contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .