Herdenkingsroute van Oorlogsherinneringen genomineerd voor Gouden Gelderse Roos

ERMELO - In het kader van 75 jaar bevrijding heeft Stichting Behoud Oorlogsherinneringen een herdenkingsroute door Ermelo uitgestippeld. Initiatiefnemer is Pieter Trap vaan de Stichting Behoud Oorlogsherinneringen (STIBO). De ‘Herdenkingsroute gemeente Ermelo’ is een fiets- en autoroute langs plaatsen binnen de gemeente waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bijzondere gebeurtenissen hebben afgespeeld.

,,Ondanks dat Ermelo niet langdurig in een frontgebied heeft gelegen, zijn er toch tal van plekken te vinden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. De route loopt bijvoorbeeld langs zichtbare sporen in het landschap uit de tijd van de mobilisatie, crashlocaties van Duitse vliegtuigen en gebouwen die door onderduikers of door Duitse troepen zijn gebruikt," vertelt Trap. Eén van de locaties op de route is De Hooge Riet. In oorlogstijd een kriegslazarett. Hier werden gewonde Duitse soldaten verpleegd. Op het dak waren grote witte kruizen aangebracht tegen Geallieerde luchtaanvallen.

Samenwerking

De route past in het grotere geheel. De komende maanden zijn verschillende lokale organisaties betrokken bij activiteiten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog en bevrijding. Hierbij wordt samengewerkt onder de titel Ermelo Remembers. Tot en met mei 2020 herdenkt en viert Gelderland 75 jaar bevrijding, vrede en vrijheid: een uniek verhaal lokaal en regionaal. STIBO heeft in samenwerking met Gelderland Herdenkt de route via een app digitaal beschikbaar gesteld. Hiervoor is de stichting genomineerd voor de Gouden Gelderse Roos. ,,Bijna dertig inzendingen dingen mee naar de prijs. Het zijn uiteenlopende projecten, verspreid over de provincie Gelderland, waarbij het Gelderse verhaal centraal staat en innovatie, samenwerking en vrijwilligers sleutelwoorden zijn," aldus Trap. Hij wil het liefst nog een stapje verder gaan. ,,Hoe mooi zou het zijn als ook toevallige passanten of mensen die in de buurt van een locatie van de route wonen de geschiedenis van hun buurt leren kennen?’ Door het plaatsen van informatieve panelen wil de stichting de informatie ook na de festiviteiten in het kader van 75 jaar bevrijding zichtbaar houden." Binnenkort zal Trap hierover met de gemeente om tafel gaan. ,,We gaan natuurlijk ook voor de Gouden Gelderse Roos. Stemmen kan tot vrijdag 4 oktober.