Teams strijden om de titel

ERMELO - Ermelo krijgt een eigen Kwist, een dorpsquiz. De meeste mensen op de Veluwe hebben er nog nooit van gehoord, maar onder de rivieren is het ontzettend populair. In een aantal dorpen doen duizenden mensen jaarlijks mee aan het spel met ruim honderd vragen en opdrachten.

Het concept is vergelijkbaar met een pubquiz, je speelt met een team. De locatie waarvanuit deelnemers spelen mogen ze zelf bedenken. ,,Je kunt meedoen met je familie, met de straat, de kerk of bijvoorbeeld de sportvereniging. Je mag zelf een team samenstellen,” vertelt een van de initiatiefnemers Roelie Bakker. Elk team, bestaande uit minimaal tien mensen, krijgt een boekwerk vol vragen over de dorpsgeschiedenis, maar ook breinbrekers, sportvragen en de actualiteit zitten erin verwerkt. Ook zijn er doe-opdrachten en vragen waarvoor men speciale locaties moet bezoeken. Bakker:,,Je mag alles opzoeken en iedereen bellen.” Ook Bert Onderweegs is betrokken bij de organisatie. Hij heeft de naam ‘Kwist’ eraan gekoppeld. ,,Het is een afgeleide van een queeste, oftewel een zoektocht of een onmogelijke opdracht,” legt hij uit. Nu zullen de vragen tijdens de Kwist niet bestaan uit onmogelijke opdrachten. ,,Nee, maar er wordt best wat van de teams gevraagd. Net als bij een queeste moeten er soms hindernissen overwonnen worden.” Zeker is dat er maar één team kan winnen.

Inschrijving 

Op 20 maart wordt de eerste Kwist georganiseerd. Binnenkort opent de inschrijving. De antwoorden op de vragen moeten dezelfde avond om uiterlijk om half twaalf ’s avonds weer ingeleverd worden. ,,Alles mag worden opgezocht op internet,” vertelt Angelique Verwey, die ook deel uit maakt van de organisatie. ,,Maar veel vragen zijn daar niet te vinden.’ De organisatie is al bijna een jaar bezig met de voorbereidingen. ,,We zijn wezen kijken in Sassenheim waar ze het dit voorjaar voor de tweede keer organiseerden,” weet Bakker enthousiast te vertellen. ,,Het is zo gaaf als je ziet hoe enthousiast iedereen is.” Volgens de dames is het juist de kracht dat je een avond samen bezig bent met een echt spel. De oorsprong van dit quiz-fenomeen ligt in het dorp Berghem, vlakbij Oss. Vijftien jaar geleden werd daar de eerste editie gespeeld. Tien jaar later waren er in Nederland een tiental organisaties bezig om het concept uit te rollen. Pas de laatste jaren zie je de dorpsquizzen in het land oppoppen. Inmiddels wordt het in zo’n honderdvijftig dorpen gespeeld.

Rabobank stemmen

De dorpsquiz maken is niet zo eenvoudig. ,,Het lastigste is dat de vragen niet snel online vindbaar mogen zijn,” weet Verwey. ,,Er wordt dan ook zo lang mogelijk gezocht naar vragen die moeilijk vindbaar zijn.” Dat maakt het ook leuk. Mensen die meedoen zijn bloedfanatiek. ,,In Sassenheim had een team een compleet zenuwcentrum ingericht. Computers, live-verbindingen met anderen die elders in het dorp zaten. We hebben echt de spanning gevoeld,” aldus Bakker. Wie mee wil doen kan zich vanaf 15 oktober inschrijven. ,,We zijn nu nog druk met de website. Maar op Facebook zijn we al vindbaar.” De organisatie komt vanuit de vereniging Pauwer. ,,We doen ook mee met Rabo Clubsupport!” vult Verwey aan. ,,We willen dit geld gebruiken om de onkosten van deze quiz dekken.” De dames roepen daarom iedereen op om een stem uit te brengen op Pauwer.