'No farmers, no food' 

ERMELO/ REGIO - Boeren in Nederland maken zich op voor een massale protestbetoging op het Malieveld in Den Haag. Ook boeren uit het Ermelose buitengebied doen hieraan mee. Deze grote demonstratie, onder de naam Agractie, verwacht meer dan 10.000 agrariërs te trekken. De gemeente Den Haag heeft toestemming gegeven voor 150 trekkers op het Malieveld. De grootste zorg van belangenorganisaties is de publieksvriendelijkheid van de actie.

Het idee voor de protestactie op het Malieveld op 1 oktober is ontstaan op Facebook. Woede en ergernis van boeren die vinden dat ze ten onrechte worden neergezet als milieuvervuilers. Positieve publiciteit moet de afstand tussen boer en burger verkleinen. Ook wil men een betere balans in het maatschappelijke debat en de boeren weer trots maken. Het programma op het Malieveld begint om 13.00 uur. Daar zal ook landbouwminister Carola Schouten de boeren toespreken. Tegelijkertijd zijn er ook twee demonstraties van dierenactivisten.

Onterecht

De agrariërs zijn boos op de politiek die vindt dat de veestapel moet inkrimpen. De boeren vinden dat politici, media en activisten een verkeerd beeld van deze sector schetsen en dat zij onterecht neergezet worden als milieuvervuilers. Boeren van Horst en Telgt hebben daarom illustratief het bord met de tekst ‘No farmers, no food’ geplaatst.