1500 'nieuwe' grafheuvels gevonden

ERMELO - Het project Erfgoed Gezocht heeft mogelijk 1500 ‘nieuwe’ grafheuvels op de Veluwe opgeleverd. De Ermelose Jan Vosselman vindt het ronduit verslavend. ,,Op de computer scanden we gebiedjes van 300 x 300 meter af, iedere dag wel een paar uur. Heerlijk!” vertelt hij vol enthousiasme. Wat hem betreft is het jammer dat alle 20.000 kaarten inmiddels behandeld zijn.

Honderden vrijwilligers hebben op deze wijze de Veluwe uitgekamd. ,,Je moet je voorstellen dat je plaatje voor plaatje moet lezen en als je wat ‘verdachts’ ziet, markeren,” aldus Vosselman die inmiddels geheel is ingewijd in de materie. Naast grafheuvels zijn er ook Celtic fields en houtskoolmeilers gesignaleerd. ,,Maar ook oude karrensporen en ijzergaten. Je haalt op deze manier de geschiedenis van onze voorouders naar boven.” De Ermeloër, die ook vrijwilliger in Museum Het Pakhuis is, Is dan ook diep in de materie gedoken. Nu het computerwerk klaar is, sluit hij zich dan ook graag aan bij het veldonderzoek.

Verdrievoudigd

De Leidse archeoloog Quentin Bourgeois deed dit voorjaar onderzoek in het landschap bij Epe en hij ontdekte met de huidige technieken dat de Veluwe niet 700 grafheuvels heeft, maar dat dit aantal wel eens verdrievoudigd kan worden. De Veluwe was dus veel dichter bevolkt in de Prehistorie dan tot nu toe werd gedacht. Behalve deze feitelijke informatie betekent dat ook dat natuurbeheerders hier een beter beleid op kunnen maken. Tegelijkertijd werpt dit nieuw licht op de bewoning in dit gebied. ,,Het Citizen Science project was voor mij echt een verdieping van de archeologie op de Veluwe,” vertelt Jan Vosselman. De Universiteit van Leiden heeft voor dit project een ‘zelflerend computerprogramma’ in gebruik om archeologische structuren te detecteren aan de hand van een hoogtekaart. De bevindingen van het computerprogramma worden gecontroleerd en aangevuld met behulp van het menselijk oog. ,,Ik heb ongeveer 6000 kaarten geobserveerd. Wanneer ik er iets op zag, moest ik dat melden. Er moesten meer dan tien mensen zijn die hetzelfde signaleerden,” aldus Vosselman. Zo werden de detectiemogelijkheden van het computerprogramma ook steeds verder ontwikkeld.

Veldwerk

Inmiddels zijn de eerste proeven in het veld ook gemaakt en kan de tweede fase van start gaan. Dat gebeurt tijdens de Nationale Archeologiedagen, komend weekend. Om vast te kunnen stellen of het ook werkelijk om een grafheuvel gaat, moeten er grondboringen worden gedaan. Archeologen begeleiden zaterdag 12 oktober de groepen naar het werkveld. Om 11.00 uur start er eerst een korte lezing van archeologe Eva Kaptijn in Museum Het Pakhuis. Daarna start de wandeling Expeditie Veluwe vanaf de Schaapskooi. ’s Middags is er opnieuw een lezing en een wandeling. Voor meer informatie en aanmelding klik hier.