'Mensen zijn terughoudend met 112 te bellen'

ERMELO - Maandagavond speelden zo’n 25 mensen Boef in de Wijk, een interactief spel dat door de politie in Ermelo werd georganiseerd. Dit spel werd gespeeld met de sociale media kanalen van de politie. Zo kon iedereen zien dat de eerste casus, een fietsendiefstal bij het station, heel snel werd opgelost.

Boef in de Wijk laat burgers op een leuke manier kennismaken met verdachte situaties. Mensen kijken met andere ogen naar de eigen woon- en werkomgeving. ,,De deelnemers waren super enthousiast en scherp,” vertelt politieagent Willeke Bos. Wat al snel duidelijk werd was dat iemand snel weer in de omgeving op kan gaan. ,,Zeker als je in een donker steegje ingaat,” aldus Bos. ,,Soms passeerden deelnemers de ‘boeven’ op.zeer korte afstand zonder ze te zien.”

Terughoudend 

Eén van de boevenvangers was Charlotte Dijkhuis. Dit 10-jarige meisje wist twee keer de casus op te lossen. Zo was ze er snel bij toen er een woninginbraak aan de Dirk Staalweg gemeld. De politie maakte bekend dat het zou gaan om twee mannen die richting het DVS’33 terrein wegvluchtten. ,,Het signalement van de mannen volgde waarna de deelnemers aan het spel naar ze op zoek gingen,” vertelt Bos. ,,Doel van dit spel was mensen te laten zien wat verdachte situaties zijn in de hoop dat ze deze in het echt ook gaan herkennen.” Volgens Bos zijn mensen soms nog te terughouden met 112 bellen.

Charlotte Dijkhuis deed mee met de hele familie. ,,Het was erg leuk en goed georganiseerd,” vertelt haar vader, Egbert Dijkhuis. Het spel werd gehouden in het kader van de week van de Veiligheid die maandag van start ging.