Monument decor voor reclamefilm

ERMELO – Wie dacht dat de monumentale boerderij De Heuvel op Landgoed Veldwijk eindelijk werd gerestaureerd, had het mis. De boerderij was slechts het decor voor de opnames van een reclamefilm.

Er werd de afgelopen dagen druk gewerkt op het vroegere erf van Boer Bosch. Navraag bij de eigenaar van landgoed Veldwijk, GGz Centraal, zorgde vooral voor verbazing. Er was niets bekend over werkzaamheden bij boerderij De Heuvel. Op locatie wist men te vertellen dat het ging om een opname voor een reclamefilm van het sportkledingmerk Protest Sportswear.

Skischans

Over de schuur en de boerderij was een heuse skischans gebouwd waar men ook daadwerkelijk van af skiede. Dinsdag werd de set opgebouwd, woensdag was de eerste draaidag en vandaag was er nog een dag waarop gefilmd werd. De producent van de film gaf aan dat ze tijdens de opnames natuurlijk erg voorzichtig te werk gingen om dit historisch erfgoed niet te vernielen. Op de vraag of ze toestemming hadden om dit gebouw te gebruiken, gaf zij aan dat de bewoner van de boerderij toestemming had gegeven om deze te gebruiken. Albert van Esterik, voorzitter van de Raad van Bestuur van GGz Centraal is geschokt. De organisatie is hier niet in gekend. ,,Wij gaan dan ook kijken of er schade is," reageert hij. Ook op juridisch vlak is een en ander in gang gezet. 

Topatleten

Marsha van Doorn van reclamebureau Natwerk vertelt dat ze meerdere filmpjes gemaakt hebben voor Protest Sportswear. ,,Omdat we in Nederland natuurlijk niet altijd maar kunnen skiën of snowboarden, lossen we het met creativiteit op.'' Manon Peters van Protest Sportswear vult haar aan: ,,We laten in een aantal leuke en grappige filmpjes zien hoe je je kan voorbereiden op de wintersport, zonder bergen en sneeuw. Dat wordt vanaf november uitgezonden via onze social mediakanalen als Instagram en facebook. Deze twee dagen zijn er wel zo'n twintig mensen bezig met de opnames: cameramensen, geluid, mensen die verantwoordelijk zijn voor de bouw van de stellages, de regisseur en producers. Het lijkt ongeorganiseerd, iedereen loopt maar door elkaar, maar alles is strak geregisseerd. ,,Er zijn vier topatleten aanwezig die daadwerkelijk de schans af gaan,'' vertelt Van Doorn. ,,Onder andere André Ragetti en Mees van Lierop zijn deze dagen hier aanwezig.'' Op de vraag hoe ze bij boerderij De Heuvel zijn uitgekomen, legt van Doorn uit dat hiervoor locatiescouts worden benaderd. ,,Een van die scouts kende dan weer de bewoner van deze boerderij en hij meldde zich hiervoor aan. Uiteraard hebben we de plek eerst bekeken en uiteindelijk een contract enzo opgesteld. Natuurlijk willen we de boerderij zelf niet beschadigen en hoewel het lijkt alsof de sporters over het dak glijden, doen ze dat natuurlijk niet.'' Er is een stellage gebouwd die over de rieten kap gaat en daar ligt een zeil over, die het dak dus niet raakt. ,,Al lijkt het natuurlijk alsof het echt is. 't Is wel film hè?'' lacht Van Doorn.

Voorbijgangers

Veel voorbijgangers dachten dat nu eindelijk de restauratie van de historische boerderij begonnen was en reageerden dan ook al enthousiast. ,,Nee, helaas,'' antwoord Manon Peters. ,,Maar, we laten het zeil aan de voorkant wel zitten, dus het is er in ieder geval beter op geworden.'' Na vandaag worden de spullen weer opgeruimd en alles weer in originele staat gebracht. Het lijkt dan alsof er niets is gebeurt. Alleen de video zal straks het bewijs zijn van wat er deze heeft afgespeeld op boerderij De Heuvel. Wie benieuwd is naar het filmpje kan vanaf begin november via social media van Protest Sportswear de video bekijken.