Nationale Archeologiedagen in Ermelo

ERMELO – Vandaag trokken erfgoedliefhebbers in de voetsporen van archeologen Eva Kaptijn en Quentin Bourgeois over de Ermelosche heide. Het project 'Erfgoed Gezocht' is hiermee officieel beland in de volgende fase waarbij er gespeurd wordt naar grafheuvels en andere archeologische sporen in het landschap.

Ondanks het herfstachtige weer ging een grote groep enthousiastelingen mee om aan de hand van grondboringen nieuwe grafheuvels te kunnen registreren. Bourgeois, verbonden aan de Universiteit Leiden, is gespecialiseerd in prehistorische grafheuvels. Door middel van het AHN (Actuele Hoogtebestand Nederland), hebben vrijwilligers de Veluwe onderzocht op archeologische resten liggen. De kaart is dermate gedetailleerd, dat bijvoorbeeld heel goed grafheuvels te zien zijn. ,,De metingen gaan door vegetatie heen," legt Kaptijn tijdens de lezing in museum Het Pakhuis uit. ,,In het bos zie je vooral bomen en struiken. Daar zie je die hoogteverschillen niet zo. Maar op de hoogtekaart kun je die kleine verhogingen wel zien."

Nieuwe grafheuvel

Vandaag waren de archeologen in Ermelo vanwege de Nationale Archeologiedagen en kon men mee naar de Ermelose heide. ,,Dit is een bijzondere archeologische locatie," vertelt Kaptijn. ,,Een groot deel is al rijksmonument. Daar zullen we ook geen bodemonderzoek doen. Maar daar vlakbij ligt nog een stuk heidegebied waar de vrijwilligers grafheuvels hebben gemarkeerd. Daar gaan we vandaag kijken." Op de Veluwe liggen enorm veel grafheuvels. Dit is een bron van informatie over het leven in de prehistorie. Met nieuwe technieken en hulp van honderden vrijwilligers werden zo'n 22.000 hoogtekaarten in korte tijd nauwkeurig bekeken. Het is een citizen science project, waarbij burgers meehelpen met wetenschappelijk onderzoek. Dit project is nu in de volgende fase beland, onderzoek in het werkveld. ,,Met als klap op de vuurpijl elk geval één nieuwe grafheuvel," aldus Kaptijn.