Project krijgt landelijke media aandacht

ERMELO - Vrijdagavond reikte wethouder Leo van der Velden de Groene Pauw Award uit aan de werkgroep Wijk van de Toekomst. Deze prijs is vorig jaar voor het eerst uitgereikt en bedoeld voor een organisatie die een belangrijk bijdrage levert aan het duurzaam maken van Ermelo.

 ,,Ze hebben er heel wat vrije uurtjes inzitten," vertelde de wethouder in zijn toespraak. ,,De Award is dan ook zeer verdiend." De Wijk van de Toekomst, Ermelo West, is een proeftuin waarbij woningen aardgasvrij worden gemaakt. De provincie Gelderland heeft onlangs 4,4 miljoen euro subsidie toegekend aan dit project. Eigenaren van de geselecteerde woningen krijgen een ‘aardgasvrij budget’ van € 12.000,00 om in eigen tempo in drie stappen van het aardgas af te gaan. De kennis en ervaringen worden gedeeld met andere Gelderse gemeenten binnen het programma Wijken van de Toekomst van het Gelders Energieakkoord (GEA) en het landelijke kennis- en leerprogramma van de VNG.

Landelijke pers

Afgelopen week heeft dagblad het NRC laten weten de komende twee jaar vijf woonwijken te volgen die voorop lopen bij het afscheid nemen van aardgas. Zo ook de Wijk van de Toekomst in Ermelo West. ,,Daarmee krijgt dit project zelfs landelijke aandacht," zo meldde Van der Velden. De gemeente heeft in samenspraak met bewoners een werkgroep opgericht. In deze werkgroep bekijken bewoners allerlei verschillende verwarmingsmogelijkheden en stellen bij elke mogelijkheid kritische vragen over het totale kostenplaatje, de gebruiksvriendelijkheid en de planning. ,,De werkgroep is het ook lang niet altijd met ons eens, en dat is goed," zo besloot de wethouder om vervolgens de Award te overhandigen.