Vakantiegasten moeten flink in de buidel tasten

ERMELO - De gemeente Ermelo heeft de tarieven van toeristenbelasting en forensenbelasting enorm verhoogd. Toeristen betalen komend jaar 50% meer toeristenbelasting. Forensen worden aangeslagen op basis van de WOZ-waarde van de tweede woning. De afgelopen jaren betaalden eigenaren van een vakantiewoning in Ermelo 235 euro, dat stijgt in 2020 aanzienlijk. Hier legde het radioprogramma Radar gisteren het vergrootglas op.

Een vakantiegast met een tweede woning in Ermelo trok zaterdag aan de bel bij het radioprogramma omdat hij de forensenbelasting ziet stijgen met meer dan 200%. Hij betaalde dit jaar nog 235 euro en krijgt nu voor volgend jaar een rekening van 723 euro. Overigens mág de gemeente deze belasting op tweede woningen, die bedoeld is als compensatie voor de diensten als afvalverwerking en onderhoud van wegen en fietspaden, verhogen. Hoe hoog die forensenbelasting is, mogen gemeenten zelf bepalen.

Sluitende begroting

De gemeente Ermelo ontvangt dit jaar 964.000 euro forensenbelasting in de kas. Dat bedrag groeit in 2020 door de verhoging naar 1.259.000 euro, een stijging van bijna drie ton. De toeristenbelasting brengt dit jaar 342.000 euro op, in 2020 wordt dat 508.000 euro. ,,Dit geld is nodig om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen," legde wethouder Wouter Vogelsang uit. ,,Hij probeerde tijdens de radio uitzending een en ander te verklaren. Presentatrice Mischa Blok vond het vervolgens wel bijzonder dat een eigenaar van een reguliere woning met een WOZ waarde van twee ton vanaf volgend jaar minder betaalt dan de eigenaar van een vakantiewoning met dezelfde waarde. Vogelsang benadrukte dat ook de inwoners van Ermelo te maken krijgen met een aantal belastingverhogingen. ,,Daar moeten ook eigenaren van vakantiewoningen aan geloven.”