Woontekorten moeten worden teruggedrongen

ERMELO/ REGIO -  De Provincie Gelderland zet €100.000 extra in voor burgerinitiatieven die de haalbaarheid van hun gezamenlijk woningbouwproject willen onderzoeken. Sinds 2006 startte er meer dan 100 wooninitiatieven, waarmee al 850 woningen zijn gebouwd en dat aantal loopt nog op. Met het nieuwe budget kunnen dit jaar nog 8 nieuwe wooninitiatieven aan de slag.

Met de subsidieregeling Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) ondersteunt de provincie mensen die samen hun woningen en buurt willen (ver)bouwen. Naast een haalbaarheidssubsidie kan men een lening aanvragen voor de ontwikkelfase. In januari 2019 is de CPO regeling verbeterd. Dit leverde binnen een half jaar tijd evenveel beschikkingen op als in de drie voorgaande jaren tezamen. Om de voortgang van samenbouwinitiatieven niet te vertragen, is er nu extra budget ingezet.

CPO in Vogelvlucht

Als een samenbouwproject haalbaar is kan subsidie worden aangevraagd. Dit ten behoeve van voorfinanciering van de kosten in de ontwikkelfase van het project. Deze subsidie wordt toegekend in de vorm van een renteloze lening. De eerste CPO lening wordt verstrekt aan vereniging CPO in Vogelvlucht. De vereniging wil in Ermelo in de kern Horst 34 betaalbare woningen realiseren voor starters en doorstromers. Omdat de locatie in het buitengebied ligt, zijn op grond van gemeentelijk beleid ‘sloopmeters’ nodig. Hiervoor worden opstallen met asbest elders in Ermelo gesloopt.

Actieplan Wonen

In 10 jaar moeten er tienduizenden woningen bij worden gebouwd in Gelderland. In het nieuwe coalitieakkoord is voor de komende 4 jaar fors geld vrijgemaakt om de woningnood aan te pakken. Een Actieplan Wonen moet de woningbouw versnellen en vooral betaalbare woningen toevoegen waarbij energietransitie en leefbaarheid natuurlijk ook zeer belangrijk zijn. Het ondersteunen van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is één van de onderdelen van dit actieplan.
Gedeputeerde Peter Kerris: ,,Wooninitiatieven zoals CPO in Vogelvlucht leveren een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het woontekort in Gelderland. Door extra geld in te zetten willen we meer woongroepen helpen om hun woondroom te laten uitkomen in Gelderland."