Groengroep steekt handen uit de mouwen

ERMELO - Afgelopen dinsdag hebben medewerkers van WerkCentraal een tuin aan de Korte Haeg opgeknapt, een grote tuinverbouwing. De bewoonster, huurder van Uwoon zag zelf geen oplossing. Buurtbeheerder Acca de Boer van de woningcorporatie schakelde WerkCentraal in.

De Boer: ,,We kennen WerkCentraal, onderdeel van GGz Centraal al van de kerstcadeautjes die deze organisatie voor onze vrijwilligers perfect realiseren. Leuke presentjes en prachtig ingepakt." Acca de Boer las op de website over WerkCentraal en de activiteiten van de groengroep. Het ambitieniveau van dit team is hoog. WerkCentraal heeft een kwekerij, een plantsoenendienst, een inpak- en een houtbewerkingsafdeling, een bloemenwinkel en nu ook tuinonderhoud. In dat kader heeft Acca de Boer contact gezocht met coördinator Jaap Vlijm. ,,Ik was benieuwd of deze groep ook meer wil en kan doen dan alleen op landgoed Veldwijk," vertelt ze. ,,Hij gaf me het telefoonnummer van Marinke Timmer, de begeleidster van de tuinmedewerkers.

Waardering

De buurtbeheerders Acca de Boer en Tom Koster houden toezicht op de schoonmaak en het onderhoud van openbare ruimtes in woongebouwen en de gemeenschappelijke tuinen van Uwoon. Soms komen ze ook verwaarloosde tuinen tegen. Struiken die grote proporties hebben aangenomen en coniferenhagen die oud en lelijk zijn geworden. ,,In gesprek met Marinke ontdekten we de kansen om een samenwerking te realiseren." Het gaat hier om tuinen waar bewoners het niet voor elkaar krijgen het op orde te maken. ,,We regelen vervolgens alles via Uwoon," legt De Boer uit. ,,De bewoner zit daar niet tussen. Wij zorgen dat de medewerkers van de groengroep als waardering voor de uitvoering een bon voor de supermarkt krijgen en dat de factuur wordt betaald voor de kosten van het afvoeren van het afval."

Oproep

De buurtbeheerders bekijken samen met Marinke Timmer de tuin om te kijken of het voor WerkCentraal haalbaar is. ,,En we kunnen indien nodig ook altijd nog onze hovenier inschakelen. Het mooie vind ik dat hierdoor de mensen van de groengroep ook gewoon in de wijk aan de slag gaan en daar worden gewaardeerd om hun inzet." Op deze wijze ontstaat er ook contact met de bewoners. ,,En ik heb gezien hoe blij bewoners hiervan worden." Inmiddels is er al nagedacht over een vervolg. Indien nodig kan WerkCentraal gemiddeld twee tuinen per maand onder handen nemen. ,,Wat ze aan de Korte Haeg hebben gedaan, vind ik echt boven verwachting," stelt Acca de Boer. ,,Een dure hovenier inschakelen is voor deze bewoners niet te doen. We zijn heel blij met deze samenwerking. We hebben zelfs al een volgende tuin op het oog." De buurtbeheerders roepen huurders, die met de handen in het haar zitten en financieel of met hun netwerk geen mogelijkheden hebben om hun tuin op te ruimen, zich bij hen te melden.