Duizenden woningen ontstaan door transformatie

ERMELO/ REGIO - Vorig jaar zijn er landelijk 13 duizend woningen ontstaan door transformatie van bestaande gebouwen. Hierbij gaat het om kantoren, scholen, maar ook winkels. In deze panden worden veelal kleinere woningen gerealiseerd. De nieuwe bewoners zijn doorgaans jong en alleenstaand. Dat meldt het CBS die in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hier onderzoek naar deed.

Lokaal worden er nog nauwelijks zakelijke vierkantemeters omgevormd tot huisvesting. En dat terwijl het op heel veel plekken kan zonder een bestemmingsplanwijziging. De meeste winkels in het dorp hebben ook bestemming wonen, toch blijven de meeste pandeigenaren zoeken naar een winkelier. Reden is dat er ingrijpend verbouwd moet worden om een winkel geschikt te maken. Het is dus vooral een trend in grote steden waar appartementen in kantoren worden gerealiseerd. Tussen 2012 en 2018 zijn er in Amsterdam meer dan 6.000 nieuwe woningen gekomen in gebouwen die daarvoor ergens anders voor werden gebruikt. In zowel Den Haag als Eindhoven zijn er in die periode meer dan 4.000 getransformeerde woningen bijgekomen.

Rijksmonument 

In Ermelo zijn er de komende jaren vooral de monumentale panden op landgoed Veldwijk die een nieuwe functie krijgen. Zo zullen er appartementen worden gerealiseerd in het rijksmonument De Hooge Riet. Projectontwikkelaar Heijmans en MeyerBergman Erfgoed Groep hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de herbestemming van dit gebouw, een voormalig sanatorium dat deel uitmaakt van het landgoed met zijn rijke historie. In het monument worden appartementen ondergebracht. Hoe dit er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.