Geven aan een organisatie is geven voor een doel

ERMELO - Zaterdag 9 november werd in de Immanuëlkerk al weer voor de 24e keer de markt Tweezijdig Geven georganiseerd. De organisatie is, zoals elk jaar weer in handen van het Overlegorgaan Ontwikkelingssamenwerking Ermelo (OOE) en zeventien Ermelose organisaties boden hun producten aan. 

De naam Tweezijdig Geven suggereert al wat voor markt dit is: je geeft wat aan een organisatie die vervolgens weer wat geeft aan het goede doel. De organisaties willen ontwikkelingssamenwerking bij de mensen brengen en bieden hun producten aan. Het gaat vaak om producten die door lokale bewoners zijn gemaakt en die hier weer als cadeau kunnen worden gegeven; sieraden, hout- en borduurwerk, maar ook kinderspeelgoed. Op de markt promoten veel gewone Ermeloȇrs hun eigen ontwikkelingsproject buiten Nederland, maar ook die vanuit een landelijke organisatie in Ermelo actief zijn zoals ZOA, Woord en Daad en het Liliane Fonds.

Bewustwording

Voor een hulporganisatie is in veel gevallen op een markt tijdens de zomermaanden de belangstelling voor ontwikkelingssamenwerking nihil en een kraam huren te duur waardoor er minder inkomsten overblijven. Op de markt Tweezijdig Geven gaat het duidelijk anders. Via het Overlegorgaan Ontwikkelingssamenwerking Ermelo (O.O.E.) worden elk jaar de onkosten betaald en elke euro die besteed wordt, is daardoor voor het Goede Doel. Langzamerhand heeft de Novembermarkt Tweezijdig Geven zich een plaats verworven binnen de Ermelose samenleving en wordt er door velen ieder jaar naar uitgekeken. Kees Koops, voorzitter OOE zegt daarover: ,,Op deze dag vertellen mensen een enthousiast verhaal over hun Goede Doel. Daardoor werken ze samen aan de bewustwording in de Global Village, die onze aarde is. Het samenwerken aan een betere wereld in een super ontspannen sfeer, maakt deze manifestatie zo uniek in onze zorggemeente. Ook dit jaar was het weer genieten en waren de uitbaters zeer tevreden.’’

Deelspel

Driehonderdzeventig bezoekers bezochten de markt en hebben meegedaan aan het Grote Deelspel. Iedere bezoeker kreeg vijf kralen die verdeeld moesten worden over de zeventien kramen. Elke kraal brengt geld op voor een stichting. Bij dit spel wordt er bewust gekeken waar elke organisatie werkzaam is en voor wie. Kiezen voor welk goed doel blijft moeilijk! Volgend jaar is het een jubileummarkt: de 25e keer en dan is iedereen weer van harte welkom in de Immanuelkerk! De deelnemers van 2019: World Vision, Support CSA Trust, ZOA, Wereldwinkel, Woord en Daad, Bezwa Foundation, Kinderen van de Zon, World Partners, Kimon, Flame Foundation, Liliane Fonds, Oost Europa Commissie, NMP, Stichting Gave, Vlijtige Vingers, Gered Gereedschap, World Partners Oekraïne en Stichting Onyame.