Grote saamhorigheid onder boeren

ERMELO - Zoals al eerder was aangekondigd, protesteren boeren vandaag tussen 12.30 en 14.00 uur op de opritten van snelwegen. De bereidheid tot actievoeren is groot onder de Nederlandse boeren en uiteraard ook onder die uit Ermelo.

De actiegroep Farmers Defence Force riepen afgelopen week de boeren op om hun stem te laten horen en mee te doen aan de actie. Er stonden vanmiddag dan ook in het hele land honderden boeren op tientallen op- en afritten van snelwegen. Niet om te blokkeren, maar wel om zichtbaar te zijn. De boeren willen druk op het kabinet houden, voorafgaand aan het gesprek vanmiddag met landbouwminister Carola SchoutenZo'n vijftien trekkers met ruim twintig Ermelose boeren waren vanmiddag aanwezig op het viaduct over de A28 bij Strand Horst. Het waren geen boze boeren. ,,Nee, boos zijn we niet, maar we willen laten zien dat we gezamenlijk tegen de huidige stikstofafspraken zijn,'' vertelt Marco van Donkersgoed. ,,Er is gisteravond en appje uitgegaan en zie wat er nu staat. Mooi toch?''

Niet tevreden

De Ermelose boeren zijn afgelopen periode ook twee maal naar Den Haag geweest om daar te demonstreren. Een publieksvriendelijke actie. ,,En we gaan zo weer, als het moet,'' reageren een aantal. ,,We willen alleen maar ons geluid laten horen. De boeren hebben het immers altijd gedaan, terwijl dat niet zo is. Dat zijn we zat. En toen de boer de 'stok' werd om mee te slaan om zo de stikstofproblemen op te kunnen lossen, waren we het zat,'' vertelt Henk Jan Staal. ,,De boodschap is dat we nog niet tevreden zijn hoe het er nu voor staat, met de huidige stikstofnormen. We hopen dat het gesprek met de minister vanmiddag wat oplost.'' Er zit ook wel een positieve kant aan deze acties. ,,Boerenorganisaties, verenigd in het Landbouwcollectief, waren erg versplintert en nu zijn ze gaan samenwerken. Dat is goed voor ons boeren, omdat we nu met één stem naar buiten kunnen reageren.'' Het Landbouwcollectief komt vanmiddag met eigen voorstellen en willen dit met de landbouwminister bespreken omdat ze zich niet kunnen vinden in de kabinetsvoorstellen met betrekking tot het stikstofbeleid. Henk Jan Staal: ,,Een bijkomstigheid is dat de saamhorigheid onder de boeren nog nooit zo goed is geweest,'' Dat de actie van de boeren op sympathie kan rekenen, blijkt uit de vele claxonnerende vrachtwagens die het viaduct passeren. Maar ook passerende automobilisten knikken instemmend of steken een duim op. Behalve één mevrouw die het nodig vond haar middelvinger op te steken. Een gebaar dat lachend door de actievoerders werd beantwoord. Dit 'vriendelijke' snelwegprotest werd vanmiddag overal in het land door groepen boeren bij verschillende op- en afritten uitgevoerd.