Water voor ijs voor IJsbaan aangebracht

ERMELO - Vanmiddag kon, na een uurtje vertraging, dan eindelijk het water op de koelelementen van de ijsvloer worden aangebracht. Bestuursleden Jan Carel Schepenaar, Marco van Dijk, Stief van Panhuis en Ronald Pul van IJs in Ermelo lieten als eerste het water lopen. 

Hoewel om drie uur vanmiddag het water opgebracht zou worden, liep dit door een stroomstoring uit. Bij de wachtende voorzitter Jan Carel Schepenaar liep de stress toch wel enigszins op. ,,Er hangt nogal wat vanaf. Als dit niet lukt, komen we in de problemen met de planning.’’ Gelukkig kon omstreeks kwart over vier dan eindelijk worden begonnen met het vriezen van de koelelementen. Ondertussen kwamen de andere bestuursleden ook een kijkje nemen. Na een half uurtje koelen, en controleren of er geen lekkage was, kon het water worden aangebracht. Uiteraard moest er eerst een foto van dit memorabele moment worden gemaakt. Immers dit is de eerste keer in de geschiedenis van Ermelo dat er een heuse ijsbaan op ’t Weitje werd gerealiseerd.

Overdekt

Ondertussen kon de baan verder met water worden gevuld. De baan van 30 bij 12 meter krijgt een laag van 7 centimeter ijs. Als de eerste laag is opgevroren, en dat duurt een flink aantal uren, wordt de belijning voor de Curlingbaan en reclame op het ijs gelegd. Vervolgens wordt het water aangevuld tot de juiste dikte. Er ligt dan zo’n 25 m3 water. Om dit flink te bevriezen duurt dit zo’n 24 uur. Er komt heel veel bij kijken om ‘zomaar’ een ijsbaan te realiseren. De organisatie is al maanden bezig en eindelijk kon vorige week worden begonnen met de bouw van de tent. ,,Harderwijk en Nijkerk hebben altijd gekozen voor een openluchtbaan, maar wij willen niet afhankelijk zijn van het weer,’’ vertelt Schepenaar. ,,Het is toch zonde dat er door regen of wind niet lekker geschaatst kan worden?’’ De ijsbaan is aangelegd door het bedrijf Ice-World, wereldwijd marktleider op het gebied van ijsbanen. De mannen van Ice-World hebben in Nederland dit jaar 55 van dit soort banen aangelegd, van klein tot groot, van recreatief tot wedstrijdsport.

CurlingCup

De organisatie van IJs in Ermelo heeft al een uitgebreid programma in de planning, waaronder een Curlingcup voor bedrijven. En dit wordt door enkele bedrijven heel serieus genomen. Zo is er een team dat gisteravond zelfs een Curlingclinic heeft gevolgd op de officiële Curlingbaan in Zoetermeer. Maandagavond 2 december is de ijsbaan open voor de sponsoren waarna op dinsdag 3 december de eerste rondjes kunnen worden geschaatst. Meer info op www.ijsinermelo.nl