Grote saamhorigheid in Ermelo

ERMELO - Maandagavond werd de eerste kunstijsbaan van Ermelo officieel geopend door niemand minder dan schaatslegende Rintje Ritsma, ook bekend als de beer van Lemmer. Ritsma werd vier keer Wereldkampioen, diverse malen Nederlands en Europees kampioen en veroverde medailles op twee Olympische Spelen.

Het bestuur is trots op wat er is bereikt. ,,Het was hard werken, maar het ijs ligt er en de baan is nu klaar,’’ sprak voorzitter Jan Carel Schepenaar. Hij bedankte niet alleen zijn bestuur, de gemeente en de ruim honderd sponsoren, maar vooral de ca. 125 vrijwilligers die de komende weken alles draaiende moeten houden. Schepenaar: ,,En dat is veel. De schaatsen uitgeven, de horeca, het ijs, uitgifte van materialen, onderhoud van de baan, zorgen voor de veiligheid en nog veel meer.’’ Alle vrijwilligers zijn gekleed in herkenbare kleding. Uiteraard mocht Ermelo’s eerste burger, André Baars ook de microfoon vasthouden. Ook hij was trots op wat het bestuur, mét alle sponsoren en vrijwilligers had neergezet. ,,En wat ik juist heel mooi vind is dat de organisatie heeft gezorgd dat met name de bijzondere doelgroepen ook gebruik kunnen maken van de ijsbaan. We zijn tenslotte een zorgdorp.’’ Hij was vooral benieuwd hoe blinden en slechtzienden zich op het ijs zouden bewegen, want dat leek hem heel lastig.

Dakar

Vice voorzitter Marco van Dijk mocht vervolgens Ritsma aan de tand voelen. ,,Een schaatsicoon mag je hem wel noemen,’’ vertelde Van Dijk de ruim tweehonderd aanwezigen. ,,Hij werd vier keer wereldkampioen allround, in 1995, 1996, 1999 en 2001. Ook werd hij zesmaal Europees kampioen. Op de Olympische Winterspelen van 1994, 1998 en 2006 won hij in totaal twee zilveren en vier bronzen medailles. In totaal won Ritsma 82 gouden medailles!’’ Ook vroeg Van Dijk naar Ritsema’s leven na het schaatsen en onder andere zijn deelname aan Dakar, ,,Nou, dat viel wel mee. Ik viel na twee dagen al uit,’’ lachte Ritsma. Tussen de gezelligheid door mocht het duo Speelman&Speelman muzikaal aan het feestelijk gebeuren bijdragen. Uiteindelijk knipten burgemeester André Baars en Rintje Ritsma het lint door en was de ijsbaan geopend.