Olav Pranger maakt schrijversdebuut

ERMELO – ,,Als iemand zegt dat het moeilijk wordt, dan triggert me dat en zal ik bewijzen dat het kan,” stelt de 28-jarige personal trainer Olav Pranger. Hij doelt hiermee op het schrijven van een boek, maar trekt gelijk de parallel met de verandering van lifestyle. Pranger deed dit tijdens de boekpresentatie bij drukkerij Wedding in Harderwijk. Pranger schreef het boek ‘Nooit meer dik’ en wie dit volgt, valt af.

Tijdens de presentatie ging Pranger terug naar zijn eigen strijd met overgewicht. ,,Ik worstelde zelf jarenlang met een eet- en gameverslaving en een drankprobleem. Het heeft dan ook heel wat energie gekost om mijn relatie met voeding om te buigen, maar het is gelukt en inmiddels heb ik honderden mensen mogen helpen hetzelfde te bereiken.” De coach benadrukt dat afvallen samenhangt met minder eten en meer bewegen. ,,Maar wat veel belangrijker is, is hoe je naar jezelf kijkt. Er moet een transformatie plaatsvinden tussen je oren.” Zijn verhaal is voor velen confronterend, herkenbaar. ,,Ik geloof dat we van binnen naar buiten moeten werken. Mijn overgewicht stond symbool voor mijn zelfbeeld, mijn eigenwaarde.”

Werkboek

‘Nooit meer dik’ is dan ook een werkboek. In dit boek vertelt hij aan de hand van feiten en persoonlijke ervaringen hoe je de strijd met de kilo’s aan kan gaan. Gezond afvallen is dan ook een kwestie van een lange adem. Daarnaast gaat Pranger in op neuro-associaties die zorgen voor automatische reacties op bepaalde situaties. ,,Gezelligheid kan niet bestaan zonder een alcoholisch drankje en hapje.” De lifestyle coach legt uit dat je dit kunt herprogrammeren. Want dat kan! En hij kan het weten, hij is immers zelf ervaringsdeskundige. Pranger kampte dus met overgewicht; een combinatie van slechte voeding, geregeld te veel alcohol, weinig bewegen en stress. ,,Op een avond zat ik op de bank met een zak chips te kijken naar het tv-programma Obese met Chris Powell (beroemde Amerikaanse tv-persoonlijkheid) en toen ging bij mij de knop om. Ineens was er die urgentie. Dat heb je nodig voor verandering van mindset. Dan is het mogelijk om op een gezond gewicht te blijven. Je kunt namelijk alles bereiken wat je wilt, alleen soms heb je een beetje hulp nodig.’’

Bestellen

Olav Pranger wil met zijn visie doorbreken, net als Chris Powell. ,,Maar dat is moeilijk als je geen bekende Nederlander bent,” weet de auteur. Toch begint het met er zelf in geloven. Nog niet zo lang geleden begon Pranger Get Healthy. ,,Geen locatie, maar gewoon op de fiets met in elke fietstas een dumbbell (gewicht). Zo ging ik naar de mensen toe.” Inmiddels is hij eigenaar van twee succesvolle leefstijlcentra, één in Ermelo en één in Harderwijk. En vanaf vandaag kan hij zich ook auteur noemen van het boek ‘Nooit meer dik’. Het boek bevat 200 pagina’s en is volgens Pranger meer een gereedschapskist. Het is een boek met allerlei opdrachten, oefeningen en tips om in twintig weken een effectief programma te kunnen volgen. Het boek kost € 19,95 en is af te halen bij Get Healthy, Pretoriusstraat 60 of te bestellen door hier te klikken. Het is een uitgave van uitgeverij Gopher.