'Het begrip VolksUniversiteit is ingehaald door de werkelijkheid'

ERMELO - Binnenkort valt het doek voor de VolksUniversiteit Veluwerand (Vuvera). ,,Het begrip VolksUniversiteit is anno 2020 ingehaald door de werkelijkheid,” reageert voorzitter Hans Nijman. Het activiteitenseizoen wordt voor de zomer afgerond.

Nijman nam ruim een jaar geleden de voorzittershamer over van Ida Stoevelaar. Onder haar leiding verhuisde Vuvera naar de Cronjéstraat als tijdelijke locatie. ,,Huisvesting is nu allereerst het probleem. Onze subsidieverordening loopt af en in De Dialoog is geen plek voor onze creatieve vakken,” aldus Nijman. ,,En dat is nou juist onze core business.” Daarnaast geeft de voorzitter aan dat Vuvera kampt met een teruglopend aantal cursisten. Nijman legt uit dat bijvoorbeeld een talencursus tegenwoordig overal te volgen is. ,,Er staan veel dingen op Youtube. Maar daarnaast worden er ook veel cursussen gegeven via sociale instellingen.”

Consequentie

De kracht van Vuvera is ook het sociale aspect, elkaar ontmoeten. De voorzitter denkt dat de vestiging in Het Nieuwe Palet aan de Cronjéstraat uit het zicht van mensen was. ,,We hadden daarom de hoop op kruisbestuiving bij vestiging in De Dialoog.” Maar Nijman is ook realistisch. ,,We zijn aan het interen op eigen vermogen en de consequentie is dat we doorgaan tot Vuvera failliet gaat. Dat willen we niet. De consequentie is simpelweg stoppen.” Het bestuur heeft deze moeilijke keuze eind november gemaakt. De docenten zijn inmiddels ingelicht. ,,We maken dit lopende seizoen af en daarna houdt het op,” aldus Hans Nijman.