'Bezuinigingen VNOG gaan veel te ver'

ERMELO - De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) moet fors bezuinigingen. Dat betekent dat de korpsen van de 22 gemeenten (waaronder Ermelo) met minder voertuigen branden moeten bestrijden. Als de plannen doorgaan, raken twaalf brandweerposten hun tweede tankautospuit kwijt. ,,Als het aan de Veiligheidsregio ligt, dienen wij zowel een waterlogistiek-voertuig (WTS-500) als een tankautospuit (1e uitrukvoertuig) in te leveren,” vertelt een Ermelose brandweerman.

Afgelopen zaterdag hebben we kunnen zien hoe belangrijk het werk van de brandweerlieden is. Er was een brand in een woning met rieten kap aan de Harderwijkerweg. ,,Doordat wij direct met twee blusvoertuigen (en twee water-logistieke wagens) ter plaatse waren, konden wij een binnenaanval doen,” zo meldt de brandweer Ermelo. In zo’n geval gaat de eerste ploeg dan naar binnen, de tweede auto waarborgt een veilige terugtocht en blijft de situatie observeren.

Slagvaardigheid

Wanneer de maatregelen van de VNOG worden doorgevoerd, moet het korps Ermelo het doen zonder het waterlogistiek-voertuig en een tankautospuit. ,,In de slagvaardigheid voor bos- en natuurbrand leveren in dit geval dus 50% in. Maar ook in een casus als zaterdag, een 'middelbrand' zijn we afhankelijk van de korpsen uit omliggende plaatsen. En daar wordt ook bezuinigd.” Het korps Ermelo luidt daarom de noodklok. ,,De bezuinigingen zijn wat dit betreft veel te rigoureus. Het bestuur van de VNOG doet eerdaags een stemming. Wij houden ons hart vast voor de inzet-snelheid, waterwinning etc.”

Inleveren

De Ermelose brandweerpost bestaat uit 35 vrijwilligers waaronder vijf bevelvoerders, 24 manschappen en vier aspiranten (in opleiding). Per jaar rukt Brandweer Ermelo gemiddeld tweehonderdvijftig keer uit. Hierbij gaat het om brandmeldingen, automatische (brand)alarmen, bos- en natuurbranden, stormschade, hulpverlening maar ook als assistentie voor het ambulancepersoneel. ,,Wij zijn brandweervrijwilligers, bieden hulp aan u, aan uw naaste en aan de omgeving. De geplande bezuinigingen raken ons dan ook diep. We moeten fors inleveren.” Het korps luidt de noodklok en hoopt dat de Ermelose raadsleden zien dat dit onverstandig is. Wij roepen hen op om tegen dit voorstel te stemmen, zodat wij als brandweerkorps het verschil kunnen bijven maken. Zo kunnen we bij onze zorginstellingen in geval van een calamiteit snel ter plaatse zijn.” De brandweerlieden schetsen een toekomstig beeld wanneer men moet bijspringen in Putten en er in Ermelo een woningbrand uitbreekt. ,,We willen dan niet hoeven wachten op de tweede auto die dan vanuit Harderwijk moet komen. Dit kan wezenlijk het verschil maken. Daar moet je niet aan denken.”